Канцлерът Ангела Меркел изглежда днес се стреми към мъничко блясък и екстравагантност в често сивата атмосфера на германския политически живот.

Меркел се срещна с холивудската звезда Ричард Гиър. Двамата разговаряха за подкрепа на независимостта на Тибет и гражданските права. Гиър е председател на "Интернационалната кампания за Тибет". Той е в Берлин за световната премиера на филма "Вечерята", в който се е снимал.

Актьорът започва да се интересува от будизма през 1978 година, когато посещава Непал. Той става голям поддръжник на Далай Лама и приема будизма за своя религия. Заради бурната си подкрепа за независимостта на Тибет, Гиър има вечна забрана за влизане в Китай. През 1993 г. е прокуден от Оскарите, след като използва официалната церемония, за да се изкаже срещу китайското правителство.

Успоредно с това, Гиър участва в кампании за борба срещу СПИН, за защита на околната среда и екологично осъзнаване. Окачествява намесата на САЩ във войната в Ирак като трагедия. Гиър е отдавнашен критик на американския президент Доналд Тръмп, като веднъж нарече управлението му "всеобщ кошмар", припомнят от БТА.

Миналата година Меркел посрещна американския актьор и политически активист Джордж Клуни, припомнят от БТА. Той я посети със съпругата си Амал и обсъди с канцлера глобалната криза с бежанците.