Пилотът на "Лотус Рено" Роберт Кубица е приведен в изкуствена кома, която цели по-бързото му съвземане и възстановяване след сериозните травми от вчерашната тежка катастрофа в рали "Ронде ди Андора".

Полякът се блъсна с висока скорост в стена на църква, а след това удари мантинела, която проби автомобила му "Шкода Фабия S2000" и влезе в купето от неговата страна, пише dnevnik.bg.

Тя е нанесла множество счупвания и разкъсвания на дясната ръка и десния крак на Кубица.

Вчера хирурзите в болницата "Санта Корона" в Пиетра Лигуре проведоха 7-часова операция за възстановяването на ръката на поляка. Според тях състоянието му "е стабилно, но остава сериозно".

Лекарите са го привели в изкуствена кома, от която се очаква да бъде събуден в понеделник в зависимост от неговото възстановяване. Първоначалните прогнози предвиждат пълно възстановяване за Кубица в рамките на поне една година, което означава, че той ще пропусне целия сезон във Формула 1.

Професор Марио Игор Росело, ръководил операцията за спасяването на ръката на Кубица, обясни, че е окуражен от проведената тежка манипулация, но все още е рано да се каже доколко ще се възстанови крайникът.

"Беше много важна и трудна операция. Ръката му (от лакътя до китката) беше срязана на две места и имаше значителни увреждания на костите и сухожилията. Дадохме най-доброто от себе си, за да възстановим функциите на ръката", обясни хирургът.

Росело каза, че в операционната са били общо седем доктора, разделени на два екипа. Екипът, който се е борел за спасението на ръката на пилота, е пристигнал по спешност от болницата в Сан Паоло, която е специализирана в лекуването на подобен вид наранявания.

"В края на операцията ръката на Робърт беше добре кръвоснабдена и топла, което е окуражаващо. Той ще остане под постоянно лекарско наблюдение, защото неговото състояние остава сериозно", добави Росело.

Съотборникът на Кубица в "Лотус Рено" Виталий Петров и изпълнителният директор на екипа Ерик Булие ще посетят пилота по-късно днес.

"Впечатлени сме от начина, по който лекарите се грижат за Роберт и искаме да благодарим на целия им екип за техния професионализъм и отдаденост", каза французинът.

Булие обясни, че все още е твърде рано да се мисли за заместник на Кубица.

"Не е етично да обсъждаме това в момента. Ще изчакаме новините за Роберт и колко дълго ще бъде извън пистата, преди да предприемем подобно решение", каза той пред АФП.

За най-вероятен нов титуляр е сочен тест пилотът Бруно Сена, като Виталий Петров ще поеме функциите на първи пилот.

"Руснакът обаче има едва един сезон във Формула 1, което породи слухове за търсенето на по-опитен състезател за лидер на екипа", коментира Гран при редакторът на английския "Телеграф" Том Кери.

Така сред вероятните имена се появиха Ярно Трули от "Тийм Лотус", тест пилотът на "Пирели" Педро де ла Роса, безработният Ник Хайдфелд и дори каращият за "Ситроен" в Световния рали шампионат (WRC) Кими Райконен.

Вижте видео: