156 лв. получи за година британската поп звезда Роби Уилямс от България за изпълнения на песните му по всички наши радиостанции.

Това каза на заседание на Комисията по култура, гражданско общество и медиите Кирил Маричков, член на МУЗИКАУТОР, и на ПРОФОН.

Маричков съобщи, Роби е пускан 15 600 пъти за период от една година, като за една песен се пада по една стотинка.

„Парите се разпределят със софтуери. Тези дружества нямат право на никаква печалба, те имат бюджетна издръжка, а останалите пари се разпределят между носителите на права. Когато някаква сума стои в депозит, тя също се разпределя", заяви Кирил Маричков.

„Аз съм за промени в Закона за авторските права. Съгласен съм дори да има регулаторен орган, който да съгласува тарифите, само и само наистина да започнат да се плащат", посочи Маричков.

Той каза, че радиостанциите са едни от най-коректните партньори. „Нещо страшно е със заведенията, нещо страшно е с концертната дейност", посочи Маричков.

По думите му, трябва да се уреди въпросът с празните носители, които се внасят в страната, тъй като митниците не искат да дават информация за тях, тъй като тя представлява конфиденциална тайна, а по закон 20% от празните носители и всички уреди, които могат да записват музика, отиват в Министерство на културата. Маричков заяви, че тази сума се губи.

„До края на месец май ние ще имаме готов законопроект, който ще бъде подложен на широко обществено обсъждане", заяви заместник-министър Димитър Дерелиев.

„Има необходимост от по-прецизно регулиране - субект на правото и организация, която управлява тези права. Не бих искал идеята ни за държавна намеса в тази деликатна материя да роди нов орган за управление на авторските права", посочи Лютви Местан, член на комисията.