Робърт Патинсън често е обяснявал колко тежко е приел световната слава, която го връхлетя с пълна сила с поредицата „Здрач“.

Не само той, но и създателите на филма не очакваха чак такъв грандиозен успех. Поради тази причина той за малко да се откаже от Холивуд и да заложи на самотен номадски живот.

„Имаше един период, в който по цял ден единственото, което правех, бе да обикалям с колелото по улиците и на практика бях като призрак, защото никой не предполагаше, че може да съм аз. После реших, че искам да живея в бял микробус. Не е като да живееш в каравана, защото в случая си с обикновен товарен ван и затова можеш да го паркираш където си искаш. Освен това можеш да си залепиш знак, че си водопроводчик или електротехник и никой няма да ти обърне внимание, ще си невидим за околните. Можеш да тръгнеш когато си поискаш за където си искаш. А идеята за номадския начин на живот много ми харесва. За малко щях да го направя, спря ме единствено фактът, че ако си направиш тоалетна или луш във ван, после не можеш да го застраховаш“, разказа в интервю актьорът.