Легендарният певец Лу Рийд, лидер на "Велвет ъндърграунд" (The Velvet Underground), през 60-те и 70-те години на XX век, почина на 71 години, съобщиха медиите в неделя.

Смъртта на изпълнителя на "Walk on the wild side" и "Perfect day" бе обявена първо на сайта на списание "Ролинг стоун" (Rolling Stones), после бе потвърдена от неговия агент за британския вестник Гардиън (The Guardian), пише БГНЕС.

Повече за Лу Рийд:

Луис Алън "Лу" Рийд е роден през 1942 г. Американски рок певец, китарист и автор на песни. Като член на "Велвет ъндърграунд" през 1960 година, Рийд разкрива нови полета в рока, представяйки малко по-зрели и интелектуални теми в жанр, който тогава е бил смятан за деца и тинейджъри. Лу Рийд се изявява като китарист и автор на песни в групата (1965-1973). По това време "Велвет ъндърграунд" получава сравнително малко внимание през своето съществуване, но е смятана за семето, от което са израснали много групи за алтернативна рок музика.

Рийд пише и песни по теми, смятани за табу като садомазохизъм ("Venus in Furs"), травестити ("Sister Ray"), транссексуалност("Lady Godiva`s Operation"), проституция ("There She Goes Again") и употреба на наркотици ("I`m Waiting for the Man", "White Light/White Heat", "Heroin").