Асошиейтед прес предаде някои от най-интересните съвети към всички, които ще присъстват на дългоочакваната кралска сватба на 29 април.

Забраните за публикуване на съобщения в Twitter и за приятелски прегръдки с кралицата са само част от нещата, които са забранени.

От двореца Сейнт Джеймс обясняват, че списъкът с гости за събитието представлява смес от европейски кралски особи, военни, благотворителни работници, дипломати и приятели на младоженците, пише Blife.bg

Някои от поканените са родени в семейства, в които децата се обучават да правят реверанси скоро след като проходят. Други от гостите обаче ще имат малко повече нужда от навигация в етиката и протокола, които един толкова важен ден изисква.

Всеки поканен на кралската сватба ще получи подробни инструкции как и кога да пристигне в Уестминстърското абатство, където ще бъде сватбата.

Първото правило е: Не закъснявайте. "Кралицата трябва да е последният човек, пристигнал в църквата преди булката. На повечето сватби молбата към гостите е да дойдат около 20 минути преди церемонията. На кралската сватба обаче ще има важни гости и строга охрана, така че поканените трябва да предвидят достатъчно време, за да стигнат до там", казва сватбеният агент и консултант по етикет Сара Хауърд.

Следващото нещо, което трябва да имат предвид гостите, е облеклото. Дамите трябва да носят рокли. Те не трябва да бъдат твърде къси или оскъдни, и със сигурност не трябва да бъдат бели. Повечето британки ще гарнират тоалета си с шапки или украшения за глава - най-често пера или бижута, прикрепени с клипс или гребен.

"Никога не правете нещо, с което да привличате твърде много внимание. Това е денят, в който булката трябва да блести", допълва Хауърд.

Мъжете от въоръжените сили трябва да носят военна униформа. Цивилните трябва да облекат бизнес костюм или дневен костюм с дълго сако, и да носят цилиндър, който няма да поставят в църквата, но ще държат в ръка.

Двойките не трябва да забравят правилото, че ще бъдат виждани заедно.

"Много често виждаме съпрузи, които изглеждат така, сякаш отиват на различни събития. Единият носи нещо, наподобяващо пижама, а другият е с официално облекло. Не е необходимо двойките да съчетават дрехите си по цвят, но трябва да помислят за това как ще изглеждат един до друг", казва експертът по протокол Уилям Хенсън.

Гостите могат да бъдат помолени от охраната да оставят клетъчните си телефони извън Уестминстърското абатство. Ако това не се случи, присъстващите трябва да се уверят, че звъненето на телефона им няма да бъде чуто от милионите зрители по света, които ще гледат сватбата по телевизията.

"Изключителен гаф е телефонът ви да звънне насред церемонията, дори тонът за звънене да е химнът на Великобритания", допълва Хауърд. Изпращането на съобщения в Twitter и осъвременяването на профила във Facebook в деня на сватбата също ще бъде проява на лоши маниери, предава БТА.

Присъстващите трябва да внимават и за жестовете си. По време на посещение през 2009 г. Мишел Обама положи дружески ръката си върху гърба на кралица Елизабет Втора. Нейно величество не изглеждаше да има нещо против и дори прегърна през кръста първата дама на САЩ. Гостите на кралската сватба обаче трябва да спазват дистанция.

"Никога не докосвайте кралицата, нито започвайте разговор с нея или друг член на кралското семейство. Ако те желаят да ви поздравят или да го разговарят с вас, ще го направят", допълва експертът по протокол.

Това са само част от изискванията, пред които ще бъдат изправени множеството обучени и не до там компетентни гости. Въпреки всичко се очаква кралската сватба да е едно от най-красивите събития, които някога сме виждали и гостите да се забавляват подобаващо.