Адвокатът на известния режисьор Роман Полански ще се опита да върне своя клиент по легален път в Съединените щати.

Според сайта TMZ Харланд Браун, който е съдебният защитник на носителя на „Оскар”, е поискал от Върховния съд в Лос Анджелис да разкрие поверителна стенограма със становище на прокурорите, които са се съгласили делото срещу Полански да завърши със споразумение още през 1977 година.

Тогава режисьорът се признава за виновен по обвинение в незаконен сексуален акт с 13-годишно момиче и остава в затвора 42 дни преди да избяга от страната, докато е в изпитателен срок.

Според самия Полански бягството му е било предизвикано от опасения, че съдията по делото няма да одобри договореното между двете страни споразумение, по силата на което режисьорът е щял да остане в затвора само 48 дни.

Оттогава насам Полански е издирван от американските сили на реда, които са правили множество опити да го екстрадират от различни европейски страни. Режисьорът има френско и полско гражданство и прекарва по-голямата част от времето си в Полша и Франция, но според TMZ сега той иска да се върне законно в САЩ, за да прекарва повече време с дъщеря си Моргана, която се снима в известния сериал „Викинги”, и за да посети гроба на съпругата си Шарън Тейт, убита от членове на култа на Чарлс Менсън през 1969 година.