"Поразените" от Теодора Димова, обявен за роман на годината от фондация „13 века България“, е поставен за пръв път на сцена от Драматичен театър "Стоян Бъчваров". След премиерата в началото на 100-тния творчески сезон на Варненския драматичен театър, постановката на Стоян Радев Ге.К. ще има и своята столична премиера на 12.11.2020г. от 19.00 часа в Младежки театър „Николай Бинев“. В ролите влизат едни от най-обичаните варненски актьори: Райна - Веселина Михалкова; Екатерина - Даниела Викторова; Виктория - Петя Ангелова; Александра - Полина Недкова.

„Поразените“ на Теодора Димова е необходимото четиво, от което отдавна имахме нужда. Една разтърсваща творба от XXI век за грозните истини на тоталитарния български XX век. Памет за болката, която не прегаря и свидетелство за човечност сред жестокостта, романът на Теодора Димова не просто докосва, а нажежава сетивата. Не просто извежда от зоната на комфорт, а обвинява. Това обвинение, неназовано директно, но втъкано във всеки един ред, задава трудни въпроси.

Към тези, които допуснаха в българската история съд, фалшифициран като „Народен“, както и към онези, които премълчаха, пренебрегнаха, забравиха. Защо оставихме тази пролука в миналото и в „паметта, която е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека", пита Теодора Димова. Писателката споделя: „Писах романа "Поразените" дълго и мъчително, защото трябваше да се потопя заедно с героите в онази не толкова далечна епоха, която родителите ни бяха преживели, но се страхуваха да говорят за нея дори и с нас, децата си.

Сега романът е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби. Защото без такава оценка, виждаме, колко трудно се придвижваме напред.“