- Огромни мускули сте оформили, отслабнали сте с 12 кг, да няма да сменяте формата на предаването си, г-н Петров?
- Ставам Red, Retired and Extremely Dangerous (“Бесни страшни пенсии” - американски екшън с Брус Уилис - б.р.) 3 с Росен Петров. Сега сериозно. Няма да сменяме формата на предаването. Просто се бях запуснал, сега пак започнах да тренирам. Правя го по примера на Кубрат Пулев - моя кумир. Аз съм му голям фен и почитател.

- Какъв е примерът на Кубрат Пулев?
- Боксирам се, а от бокса много се отслабва.

- Защо бяхте напълнели?
- Бях се запуснал от мързел, бях спрял да тренирам.

- Сега спазвате ли диета?
- Заради бокса не се яде мазно, хляб, само черен хляб, ориз по малко, основно месо.

- За колко месеца отслабнахте?
- От май досега.

- Ако спрете да се боксирате, бързо ли ще напълнеете?
- Сигурно.

- Какви добавки приемате?
- Никакви.

- Боксьорите не трябва ли да приемат добавки?
- Ако се биеш с Кличко, сигурно трябва. Аз разговарям с хора.

- Защо решихте да отслабвате с бокс?
- Като малък съм играл малко, а баща ми е шампион
по бокс.

- Какво ви има на носа?
- Счупен ми е от травма.

- От бокса ли?
- Не, но от удар.

- Как го лекуваха?
- Оперираха го.

- Вярно ли е, че тази операция е заради някакви проблеми с бъбреците, непоносимост към лекарства, объркано лечение? Поне така писаха по жълтите вестници.
- Не, здрав съм като бик.

- Има вдлъбнатина по средата, така ли ще остане?
- Да, имам и белег, да помня. Но дишам спокойно. Сега съм скарфейс (белязаният) - Ал Пачино, Росен Петров и Тони Монтана.

- Днес каква България можем да имаме? Такава ли е, каквато я искаме?
- Ние, българите, сме много странен народ. Минали сме през такива тежки изпитания, че сега ми се струва безумно това, което се случва в държавата. Навремето с оръжие не сме постигнали да сме на три морета, а сега можем, защото границите са ефимерни. Сега може да е на три морета, стига да има силна икономика, да е пример за съседните държави. Представям си какво е да атакуваш телените мрежи на форт Айваз баба, както е направил 23-и Шипченски полк, наричан Лудия полк, и какво е просто да запълниш няколко дупки по улицата или да не си хвърляш фаса през терасата, или да не си играеш на протести и контрапротести. Ние сме 7 милиона. На колко вече да се делим? Вчера снимах автореклама на шоуто с кавказки овчарки, които ме нападат и аз ги укротявам. Това е най-елитният развъдник в с. Григорево. Кучетата са по 80-90 кг, шампиони на Грузия, на кавказките страни. Поговорих си с човека за т.нар. каракачанска овчарка, която се опитаха да регистрират като българско овчарско куче. Оказа се, че в момента има 15 федерации, които се борят да регистрират каракачанката, вследствие на което са я регистрирали като румънско овчарско куче. И нея, и гончето, което пак е българска порода. Така гърците освен Беломорието ни взеха сиренето в зелена тенекиена кутия. За мен “Съединението прави силата” не е лишено от смисъл, щом го пише на Народното събрание.

- Защо се отбранявате от кавказките овчарки, какъв е скритият смисъл на авторекламата?
- Има ли известен човек в България, който да не е нападнат? Какво ли не се изписа за мен, какво ли не се изговори. Аз съм по-силен. Мога да ти разкажа една история с жълт вестник. Баба ми и дядо ми, бог да ги прости, живяха по 90 години. Преди години ми се обаждат и казват: Четеме, Роска, с деда ти и се гордееме. За какво, питам аз. За това, че си за социална политика и за БСП. Питах ги къде го пише, вземам вестника и там пише: “Росен Петров е вербуван от Бойко Борисов на хомосексуална основа.” Обаче баба ми и дядо ми не знаят какво е хомосексуално и мислят, че е нещо социалистическо. И се радват.

- Депутатите се връщат другата седмица на работа, но протестът не е спирал през лятото. Какво искат хората, излезли на улицата?
- Промяна, чистка. Сигурно искат някои хора до стената. Въпреки че протестът е доста мирен на фона на това, което беше в Турция, да речем. Нашият е като разходка в Западния парк, което не е лошо. Нали сме европейска страна. Ние, българите, с такова удоволствие сме се избивали един друг. Левият елит е унищожил десния, десният е унищожил левия. От Гео Милев е останало едно стъклено око. Той е загубил окото си на фронта в Първата световна война, сложил си е стъклено и после през 1925 година ВМРО и Военното разузнаване са го хванали и са го изпекли в една пещ. Останало е само окото му. Гео Милев е гениален поет, написал е “Септември ще бъде май, ще бъде”. Нали така почва поемата му - “Вековната злоба на роба ражда пурпурен гняв величав”. Българският бунт е страшен и отчаян, дано не се стигне дотам.

- Вие ходите ли на протестите?
- Не. Журналистът не бива да взема страна, защото минава тънката червена линия. Ако искаш да си революционер, бъди. Че Гевара не е карал мерцедес, а е загинал. Докато у нас много водещи карат мерцедеси и говорят, само че за пари.

- Какво ще стане през септември, очакват се по-масови протести?
- Не знам. По време на Старозагорското въстание през 1875 г. Стефан Стамболов и Захари Стоянов са били организатори и решили, че въстанието ще започне, като подпалят турските махали в Стара Загора. Направили списък, в който се записали към 25 000 души. Като се събрали на хълма тия, дето ще вдигат въстанието, били 20 човека. Не знам колко ще се запишат за протестите.

- Правителството трябва ли да си тръгне?
- Няма никакъв смисъл да си отива. Без нов Изборен кодекс ще се възпроизведе същата ситуация.

- Очаквате ли да има нов Изборен кодекс?
- Да, нали така казват. Протестите изиграха някаква роля, малко са като остен. Наскоро гледах един човек от БСП - Явор Куюмджиев, зам.-председател на енергийната комисия. С него в студиото беше и представител на потребителските организации, които са много хард, написал цял списък с искания. Куюмджиев направи много по-популистки предложения от потребителите и каза, че ще ги приемат - да не плащаш глоба, когато ти спрат тока, спирането на тока да е крайна мярка, а не първа. Тоест когато остенът те ръга, ти си принуден да бъдеш популист. В популизма няма нищо лошо. От латински популизъм означава да мислиш за народа си. Много ми беше смешно, когато всички оплювахме гръцките политици, че държавните служители и работниците вземали много високи заплати, че и 13-а, и 14-а. Е, дай, господи, и на нас такива като гръцките политици. Знаеш ли, че траурният марш - “Покойници, вий в други полк минахте”, е от Иван Вазов, който е символ на национализма. Музиката е на един майор от БКП, който е организирал атентата в “Света Неделя”. Виж как се събират лявото и дясното и каква велика песен са родили. А при атентата загиват 15 генерали, всичките герои от войните. И ги е взривил герой от войната. Но това е истината - като сме заедно, можем.

- По-добре ли ще е да се промени избирателната ни система на мажоритарна например?
- Аз съм за президентска република. Един човек да назначава министър-председателя. Тогава ще има един кръг на власт - на Росен Плевнелиев или на Георги Първанов, и той ще казва какво да се прави. Сега кръговете на властта са много - около президента, около Народното събрание, правителството, съдебната система. Всеки е независим и нищо от никого не зависи. Всеки се крие от другия и няма ясна отговорност. Аз съм за френската система, американската, руската. Парламентарната демокрация у нас изживя своето време, не се доказа. Изборите се печелят, ако си играч. Много съм си говорил с политици навремето преди 10-ина години. Все им виках: Ще видите Бойко Борисов какво ще направи. А те: Кой бе, този пожарникар ли, бе? Когато ГЕРБ за първи път изигра едни избори като другите партии, казаха: А, значи и те били политическа партия. У нас купуването на гласове е признак за висока политическа култура. Значи ги разбираш нещата - да ходиш при ромите, да уговориш турските гласове, да знаеш къде да дадеш буркани, къде - олио, къде разрешително да сечеш гора. Ако се явиш с голи гърди, не ставаш.

- Искате ли да се занимавате с политика?
- Все още не искам.

- Не ви е чужда мисълта, че някой ден може?
- Не ми е чужда, щом говоря такива работи. Да си журналист, е по-удобно. Да си политик, е трудно, защото трябва да вършиш нещо. Журналистът търси истината. Но политиката не е просто един въпрос, зададен в ефир, или един добре нарисуван плакат. За да влезеш в политиката, трябва да станеш част от политическата игра. Това са договорки, тайни и явни. В цял свят е така. Всеки народ си заслужава правителството. И друг анархистичен лозунг - “Ако изборите водеха до нещо, щяха да ги забранят”. Ние, българите, наистина сме странен народ. Знаеш ли колко опита за атентат има срещу Хитлер?

- Не. Колко?
- 42. 38 от тях са дело на германци още от 1932 г. - бомби, изстрели. Три са на руснаци, един на англичаните, които се отказали, защото се уплашили да не убият Чърчил. Виж какво клеймо има върху германците, че са търпели Хитлер, а са се опитали да го убият за идеи. Ние се избиваме само за пари.

- Атентатът срещу Доган не беше за пари.
- Не знам за какво беше. Там беше като някакъв филм на Спилбърг. Неразумна постъпка за извършителя. Ако тръгнеш да подготвяш политическо убийство, сигурно ще си помислиш как да го извършиш. Не с тази газова пръскалка.

- Добре ли е, че ДАНС получи повече правомощия със закон, прокаран от новото правителство?
- Не знам. Но България не е страната с най-голяма престъпност, а с най-нагла престъпност. В Америка има квартали, където полицията влиза с бронирани коли, в Ел Ей например в мексиканските квартали. В Рим могат да те оберат много по-лесно на улицата, отколкото у нас. Мен ме обраха в Париж срещу министерството на правосъдието.

- Какво ви взеха?
- Кредитната карта и пари. И аз го хванах. Вървя си из Париж, ама се бях барнал като български селянин в Париж - целият у италиански марки, да ме видят колко сме заможни българите и най-убави. И един ми вика: Оу, италиен стайл. А аз: Не, бългериън стайл. Бай Ганьо трябва да се потупа по гърдите и да вика: Булгар, булгар. А той продължава: България, Стоичков, Трифон Иванов. И тръгва да играе футбол с мен. Това става на площад “Вандом” пред министерството на правосъдието, където е фрашкано с жандармерия. Френската жандармерия ходи със сини и черни пилотки на шапките и огромни автомати. Той се бута в мене, уж че играем футбол. В един момент се усетих, че ме обира, и му хванах ръката. Извадих парите и го пуснах. Той ми благодари и изчезна. По едно време, както си вървя, се сещам, че ми няма кредитната карта. Целият се изпотих, почнах да звъня да я блокират. Пресякох площада, до мен спря някаква червена трошка, караше я цветнокож французин. Крадецът слезе, върна ми картата и каза: “Екскюзе моа” (извинете ме). После смених картата, защото реших, че може да е копирана. Но ми се струва, че я върна, защото не го издадох. Това беше преди години.

- Имате нова приятелка, с 20 години по-малка от вас. Как се разбирате с тази разлика?
- Зависи кой на какъв акъл е. Карина мисли по-разумно за възрастта си.

- Тя как възприема разликата в годините?
- Уважава ме.

- Как гледа на популярността ви?
- Добре. Не мога да се отделя от популярността си. Така навремето Слави все се чудеше - сега с мен ли ходи, или с телевизора. Ами и с двете ходи. Можеш ли да се отделиш? Аз съм Росен Петров, какво да направя?

- Как станахте близки?
- Подарих мартеница на 1 март и после я ухажвах. След това не знам кой кого свали. Тя има много характерна красота. От Шумен е, знаеш, че там е нашата прародина. Тя е абсолютна прабългарка, аз също. Така че ще възродим рода Дуло (през смях). Иначе жълтата преса, която живее в някаква паралелна реалност, писа, че съм се оженил в Гърция. Няма такова нещо засега.

Източник: 24 часа