Излезе книга с избрани стихотворения на известния български поет, журналист и преводач Румен Леонидов.

Текстовете, включени в сборника „Румботавър“, са писани между 1976 и 1996 г.

Вижданията за живота самодив и за обществото с неговите морални проблеми са основна тема в новата колекция от събирателни състояния на Румен Леонидов. Стиховете в „Румботавър“, събрани в том от 168 страници, са писани между две далечни десетилетия – от 1976 до 1996 г., и са разделени на пет цикъла. Те пресъздават атмосферата и преживяванията на българския интелектуалец през този драматичен период от родната история.

Послесловът на книгата пък е дело на проф. д-р хаб. Галя Симеонова-Конах, която отбелязва: „Метафората на Румботавъра е изведена като изконна идея и образ в поетическата книга, стихотворенията са подбрани и композирани в нов мисловен ред, който извайва двуделния характер, класическата синергия на „румботавърската“ поезия, от една страна – разкъсвана от емоции, от морално безпокойство, страстна, полемична, безмилостна в преценките.

Докато в дълбоката си художествена структура това творчество притежава истински класическа вътрешна подредба, хармонията на една душевност и преживяване на света и човешкото, които ни предоставят неочаквана възможност за разгадаване знаците на Руменовата Арс Поетика, а посредством нея и човешкия универсум.“

Леонидов е роден през 1953 г. в София. Правнук е на войводата  от ВМОРО Леонид Янков. Завършва българска  филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. До 1989 г. работи във вестниците „Студентска трибуна“ и „Средношколско знаме“, както и в сп. „Факел“, а в края на 1980-те сътрудничи на нелегалните по това време списания „Мост“ и „Глас“, определяни като дисидентски. Работил е в „Литературен вестник“, БНТ, сп. „Власт“, сп. „Бизнес Уик“, в-к „Поглед“, в-к „Класа“ и др., а в момента е коментатор във в-к „Животът днес“. Леонидов е автор на стихосбирките „Предупреждение” (1977), „И огънят си спомни за искрата” (1982), „Голям и малък“(1990; отличена с наградата Сребърен плакет в Рим през 1995 г., а през 2012 г. е присъдена Голямата награда на световния фестивал „Виленица“ в Словения за стиховете от „Сляпа неделя“), „Неточните размери на живота“ (1995), „Сънят на продавача“ (1997), „Край на митологията“ (1997, 2009), „Класически парчета“(2000), „Сляпа неделя” (2011) . В чужбина са издадени три негови сборника: „Камък в блатото“(Македония, 1998), „Край на митологията” (Полша, 2007), „С върха на езика” (Словения, 2009). Има публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия и др. Участвал е в няколко международни форума, между които Световен фестивал на поезията (Индия, 1985), Дни на поезията (Албания, 1989), Световен фестивал на поезията (Ирак, 1991), Фестивал на поезията „Златна Варшава“ (Полша, 2000), Стружки вечери на поезията (Македония, 1999 и 2002), Празници на поезията и виното (Словения, 2008), Световен литературен фестивал „Вилиница“ (Словения, 2012) и др.

Сборникът „Румботавър“ е съвместно издание на издателство „Изток-Запад“ и издателство „Факел“. Премиерата му ще бъде на 5 септември в Созопол, по време на ежегодните празници Аполония.