Адриан Рачев-Румънеца и Георги Енчев създават популярният дует Румънеца и Енчев през 1997 г. в Добрич.

Двамата правят своя сценичен дебют през 1999 г. на фестивала „Сарандев“ с песента „Мене не ме познаваш“ и печелят втора награда, връчена им лично от Лили Иванова, която е председател на журито.

Същата година те печелят и трета награда на фестивала „Златният Орфей“ в категорията „Млад изпълнител“, а два месеца след това грабват и първата награда от фестивала „Есенен бриз“, където председател на журито е Георги Христов. Те са носители на още няколко награди от различни фестивали.

През 2003 г. влизат и в ролята на продуценти, като създават собствена музикална компания – „Селект мюзик медия“. Двамата имат пет издадени албума, като много от синглите им превземат върховете на музикалните класации. Хитът им „Giliai“, който е с индийски фолклорни елементи успява да пробие и в ефира на MTV.

Известният дует се радва на успехи и в личния си живот. Енчев е щастливо женен и има три деца, а в най-скоро време и Румънеца ще вдигне сватба с любимата си жена, която е треньорка в залата на Нешка Робева.

Тази година дуетът прави 20 години на сцената. "Наистина имаме повод и трябва да помислим да направим нещо голямо. Вече сме пълнили зала 1 на НДК с наш концерт, но за съжаление в момента не сме от любимците на програмните директори, за да имаме песен, която да е добре ротирана и отново да направим толкова голям концерт. Щастливи сме, че имаме 20 години музикална кариера и такива неща не могат да ни спрат" - казва Енчев в интервю за "Труд".

Голямата новина около тях е, че Румънеца след дълги години ергенски живот ще вдига сватба, но за нови музикални проекти не говорят. Категорични са, че не са се отказали от музиката.

"Няма как да се откажеш от нещо, което е част от теб, но в момента се занимаваме и с други интересни неща. Иначе имаме готови седем нови песни и скоро ще се разбере за тях" - обяснява Румънеца, а Енчев добавя:

"Търсим нещо изключително ново и различно от това, което хората са чували от нас, и подготвяме един проект, който няма да се казва Румънеца и Енчев. Работим върху един различен албум, който ще бъде интернационален, имаме концепция как българската музика може да излезе извън България. Тук, ако ни поканят на хубав концерт, отиваме, но не виждам смисъл в момента да правя музика, за да може после някои „професори“ от радиата да затръшнат вратата за новата ни песен, при което да си я слушаме вкъщи… Търся вдъхновение".

Най-голямата им болка, свързана с музиката у нас е липсата на закон.

"Нямаме закон, който да регламентира да има поне 30 процента българска музика в родния ефир и в момента почти не звучи такава. Хората имат нужда от нея, но големите медии потискат родната музика и ако някой от програмните директори каже друго, лъже. Няма как един български артист да се сравнява с Мадона или с Джъстин Тимбърлейк например, защото в тези артисти се влагат милиони, а у нас има само двама-трима, на които зад гърба им стоят милиони. Болката ни е, че медиите са обърнали гръб на българското и въртят пет човека, които по шуробаджанашки начин са намерили място в ефира" - подчертава Румънеца.

"Моето голямо огорчение е, че в България успехите на някого са нещо, което абсолютно нищо не значи. Все едно не се е случвало, никой не си разплита чорапите за това, че някой има успех, и това се забравя на втората минута. Всички постижения на хората на изкуството са неоценени и дори жестоко поругани в голямата си част" - добявя Енчев.

Убедени са, че може да се печели от музика в България, а Румънеца обяснява: "Навсякъде може да се печели от музика. Мога да дам пример за улични музиканти у нас, които печелят повече пари от много от популярните ни артисти. Хората им пускат стотинки, но в края на деня той е направил повече пари от артисти, които са сериозни музиканти. Сваляме шапка на такива хора, които са намерили начин да правят пари от музиката".

"За мен музиката у нас, поради липсата на пазар, протекция, регламент и истински работещ музикален бизнес е един голям захарен памук – отвън изглежда голям и сладък, а е кух отвътре, и ако се отдадеш много на това, разбираш, че е една голяма измама. В началото имаш усещането, че можеш да изкарваш пари с музика цял живот, но не е така, и затова съветът ми към младите е да са внимателни към славата, парите и вниманието на хората, защото са доста временни" - на мнение е Енчев.
Двамата бяха водещи на свое шоу по Планета ТВ, а за това коя от фолк звездите, с които са се запознали, ги е впечатлила най-много споделят:

"Андреа е невероятен човек и много ме впечатли. Страхотна певица" - подчертава Румънеца.

"Жените във фолка грам не ме впечатляват. Шоубизнесът ни е един голям блъф и ако не са богатите мъже до тях, те трудно биха се издържали сами, с изключение на една-две певици. Бляскавият им лайфстайл е благодарение на мъжете. Това важи и за целия музикален бизнес" - казва Енчев.

Двамата изказват мнение за новите лица на популярната ни музика като Дара, Гери-Никол, Михаела Маринова и Криско.

Енчев: "Като цяло винаги съм харесвал младите, защото носят нова енергия и страст. Единствено не ми харесва, че пеят на развален български и според мен умишлено – правят се на Бионсе, което ми е смешно у нас да подражаваш така. Не ме кефят и темите, за които пеят – елементарни и тъповати. Текстовете на мен са ми страст и ако искат да са истински артисти, а не еднодневки, съветвам ги да излязат от триъгълника на яката дупара, ще се видим в бара и колко бучки лед имаш в чашата. Има и изключения, като Михаела Филева и Вензи, които разширяват темите и надъхват хората да бачкат.

Най-стойностната личност в родния шоубизнес сподед Румънеца е Лили Иванова.

"Като личност и колос за мен е Лили Иванова – непоклатима, единствената. Това не могат да разберат сега младите изпълнители, те нямат уважение към по-големите, не знаят какво са постигнали те и така не могат да се предпазят от бъдещи грешки. Повечето от младите изскачат с една песен, назвездяват се и след това приключват".

Енчев поставя най-високо и Слави Трифонов: "Определено като професионалист и екип Слави няма аналог, а Лили Иванова е символ за истинска класа. Може да прозвучи странно, защото никога не съм ходил на концерт на Веселин Маринов, но за мен той е един човек, достоен за уважение, който постоянно работи и изнася концерти. Графа също се записва със златни букви в българската музикална история с този концерт в зала „Арена Армеец“. Кефят ме и звезди като Валя Балканска, Камен Донев също. Има много хора, които трябва да уважаваме, защото артистите сме много раними, а често отнасяме много злоба, чудя се защо е така".