Певицата Рут Колева обвини сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“, че е проявило дискриминация на полов принцип при разпределянето на средствата от Културния си фонд. Имената на артистите, които са спечелили финансиране от организацията за реализацията на свой проект, бяха обявени преди броени дни. Общо 129 автори са кандидатствали, като 38 от тях ще получат финансова инжекция в размер между 1500 и 5000 лв. От одобрените само три са жени, или това са 8% от броя на парично подпомогнатите от Музикаутор творци, изчислява Колева.

В комисията няма жени, в управителния съвет също. Няма дори да коментирам скандалното разпределение и липса на концепция при оценяване. Десетките грешки и лоша комуникация между комисията и институцията са скандални. Това, че печелят едни и също хора за 3-ти път пари, генерирани от нас всички, дето си плащаме правата и генерираме средства за това дружество обяснява изпълнителката на Run. По думите й, сред певиците, чиито проекти не са били одобрени за финансиране са тя, Белослава, Прея, Дороти Такева, Мария Каракушева и др.

Мнението й срещна и опозиция. Едва 23% от членовете на сдружението са жени, изтъкна пък композиторът Минко Ламбов, чието име попада в списъка с артисти, които ще получат финансов гръб за свой проект. Заедно с рапъра Петър Петков – Ghettoman пък призоваха за по-голяма посещаемост на общите събрания на Музикаутор, където се взимат ключови решения за дружеството. Потърсени от „Монитор“, от Музикаутор обясниха, че в подбора не е проявена дискриминация.

Според направената от нас справка, за културния фонд са кандидатствали общо 129 проекта, 17 от тях са представени от жени. Важно е да се уточни, че финансовата подкрепа на Музикаутор за българско музикално творчество надхвърля дори подкрепата от страна на държавата категорични са от организацията, като допълват, че съотношението между мъже и жени в екипа на сдружението е 85 на 15% в полза на представителките на нежния пол. Организацията отговори и на обвинението, че комисията, оценяваща проектите, се състои единствено от мъже, като подчерта, че мястото им в панела на оценяващите е било гласувано на общо събрание.

На въпроса на Колева защо е имала възможност да кандидатства за финансиране единствено в категорията за млади артисти (под 30-годишна възраст), Музикаутор обясни, че певицата не е покривала условията за останалите листи – за популярна, класическа и музика на фолклорна основа. „Рут Колева прекрати членството си в сдружението преди години. Единствено в категорията за млади артисти не фигурира условието кандидатстващият да е член на Музикаутор от поне 2 години, затова и тя бе пренасочена натам“, казват от организацията.