Певицата Рут Колева избухна в социалната мрежа срещу невежеството в дискутирането за легализация на марихуаната у нас, видя Lifestyle.bg.

„Гледам НОВА, разни идиотки обясняват как марихуаната за медицински цели е престъпление и как отключва шизофрения и СПИН едва ли не. Имам остро желание да им забия по един шамар," написа на стената си Колева.

Преди няколко дни гръмна новината, че държавата проучва възможността да се разреши употребата на марихуана за медицински цели. Tоксикохимичната лаборатория на ВМА e мястото, където се изследват наркотиците, тяхното количество и състав. Според решение на Националния център по наркотични вещества трябва да се направи анализ на изследванията за употреба на марихуана за медицински цели. Целта е държавата да вземе решение - ще се разреши ли медицинската употреба или не.

Според Центъра по наркомании, употребата на марихуана в медицината не е препоръчителна. Различни организации прилагат списък с болести, за които лекият наркотик помагал. Спорът за и против медицинската марихуана се води в целия свят. Някои държави разрешават употребата й. Други, сред които и България, поставят хората, които употребяват марихуана, под ударите на закона. У нас трима пациенти са осъдени за употреба на коноп.

Ако държавата разреши употребата на марихуана за медицински цели, то тя трябва да подлежи на строг контрол и всяко вещество, което ще се използва от пациент, трябва да бъде изследвано в лаборатория.