Днес обръщаме поглед към историята на една млада дама от Калифорния, която е принудена да води съдебна битка, за да задържи сина си.

Бързаме да поясним, че причината за съдебното дело не е борба за попечителство, а рядък медицински феномен.

Джесика Алън от Калифорния става сурогат на китайска двойка. След раждането на второто си дете Джес, както я наричат близките, решава, че вместо да се върне на работа, може да осигури парите, необходими на семейството ѝ, за да си купи нов дом, помагайки на млада китайска двойка да сбъдне мечтата си и да има дете.

За целта тя се подлага на инвитро процедура през април миналата година. Ден след интервенцията Алън прави секс със съпруга си и баща на децата ѝ, но с презерватив, категорична е тя.

Когато младата дама отива на преглед в репродуктивната клиника, лекарите установяват, че тя е бременна с два ембриона, които към онзи момент докторите приемат за близнаци. Инвитро процедурата, на която е била подложена, се приема за успешна и медицинският екип е на мнение, че Джес носи бебетата на китайската двойка, наела я за сурогат.

Лекарите дори заявяват, че бебетата са еднояйчни близнаци. Чак след раждането Джесика и мъжът ѝ ще разберат, че всъщност едното бебе е на китайската двойка Луис, а другото е тяхно. Това е в резултат на рядко медицинско явление, което се нарича суперфекация. Медицината познава едва десет случая на суперфикция.

По принцип когато жената е забременяла, хормоните стопират образуването на яйцеклетки. Но поради някаква причина при суперфекацията овулацията продължава и се получава втора яйцеклетка, която при полов акт след първото зачеване успява да бъде оплодена от сперматозоида на втория партньор. В случая на Джесика това е съпругът ѝ, с когото е спала около 20 часа след инвитро процедурата. Така Джесика се оказва бременна с бебето на семейство Луис и със своето собствено.

Джесика дава живот на двете бебета – момченца, на 12 декември 2016 г. Тя разкрива, че дори не ѝ дават да ги зърне и само минути след раждането, децата са взети и предадени на китайската двойка.

Семейство Алън продължава живота си и се мести в нов дом, който купува с парите, получени за износването на бебетата, а именно първоначално уговорените 30 хиляди паунда и още 5 хиляди, защото децата се оказват две. На 10 януари обаче двойката от Китай се свързва с Джесика и ѝ праща снимка на двете бебета, придружена със съобщение, гласящо: "Те не изглеждат по един и същи начин. Знаеш ли на какво се дължи различния им външен вид?"

Това поставя началото на един изключително мъчителен период за младото семейство от Калифорния.

Направени са ДНК тестове на бебетата, които доказват, че едното от децата е на Джесика, а другото на Луис. Китайското семейство заявява, че не желае детето, което не е тяхно. По закон обаче то се води на Луис. За ужас на Джесика двойката обаче решава не да ѝ върне сина, а да го даде за осиновяване чрез агенцията, уредила сурогатството. Отделно от това Луис изискват семейство Алън да им изплатят между 22 000 паунда за преживените неудобства. В крайна сметка историята има щастлив финал и съдът решава, че Джесика и мъжът ѝ не дължат нито паунд на семейство Луис. По-важното обаче е, че родителите от Калифорния успяват да спечелят битката за детето си и на 5 февруари то им е официално върнато.

Сега те живеят с момченцето и двамата си по-големи сина в новия си дом, като Джесика споделя, че не съжалява за преживяното, защото то е направило семейството им още по-силно и сплотено.