Кога ако не сега е иделалното време да духнете за морето? Температурите гонят 35 градуса, водата чукна 25. Пък и ваканцията на море е задалжителна за малчуганите.

Почивката край вълните укрепва имунитета, помага за растежа на костите им, подобрява кръвообращението, заздравява кожата им. И най-вече - зарежда ги със сили и настроение. За да не се превърне лятната почивка в кошмар обаче, трябва да се спазват няколко златни правила.

След 10-дневна ваканция малчуганът Ви може да дръпне с цели 5-6 см, обясняват лекарите. В солената вода има над 30 безценни за хлапетата минерали. Слънчевите бани пък зареждат мъниците с витамин D и правят чудеса при децата с псориазис и дерматит. Йодните изпарения са елексир за дробовете и сърцето.

Вълните помагат на костите и кръвоносните съдове. Морето е здраве - това е сигурно. Детето Ви не бива да го пропуска всяко лято. Но винаги има риск вместо да калите малчугана, да го разболеете. Ето кои златни правила трябва да спазвате на плажа:

Внимание, слънце!

Слънцето - то е приятел и враг номер 1 на децата. Бебе под годинка трябва да стои само на сянка и мястото му не е на плажа, предупреждават педиатрите.

Малчуганите до 3 пък трябва да си играят под чадъра и задължително по потник. Защо? Кожата помни флирта с лъчите. И слънчевото изгаряне може да отключи дерматит, екзема и дори рак в по-късна възраст.

По-големите малчугани могат да се пекат, но задължително с шапки и не повече от 5 минути, препоръчват лекарите. Защитният крем с фактор 30+ е задължителен. Но е добре да намажете хлапето 30 минути преди да тръгнете към плажа. Нанасяйте крема след всяко къпане. Банските също са задължителни - дори за най-малките. Пясъкът в дупето може да докара неприятни уроинфекции. Очилата с UV защита също са задължителен аксесоар. Защото наранената от лъчите роговица може да докара на децата катаракта след години.

Игра във водата

Как да действате във водата? Най-малките се плашат от нея. Не ги насилвайте да влизат в морето - нищо, че е полезно. Щом станат на 2-3, децата могат да се цопкат из вълните, стига температурата на водата да е поне 24 градуса. Морето обаче трябва да им е до колене, смятат лекарите. 5-6 годишните могат да се топят до раменете. Но не и да скачат от хотела в морето. Задължително е да загреят поне за десетина минути на плажа. Игрите във водата не бива да продължават повече от 20 минути, изчислили са педиатрите. След боя с вълните са нужни поне 15 минути релакс на плажа. После игрите във водата може да продължат.

Обяд под чадъра

Морето изтощава малчуганите. А след игра във водата лесно се огладнява. Въпреки това да се обядва под чадъра е грешка, смятат лекарите. Най-коварни са сандвичите, приготвени у дома. Само след 20-ина минути в жегата те могат да докарат разстройство и повръщане на детето. Затова обедът трябва да става другаде - и без това педиатрите забраняват плажа между 11 и 15 ч. Под чадъра малчуганите могат да "мушнат" най-много някоя бисквита. Но по-важно е да пият вода - по глътка на всеки 15 минути. За да не легнат с температура още на първия ден от почивката.