С гласове на зрителите на БНТ песента "Кисмет" спечели българската "Евровизия 2013".

С тази песен Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще представят страната ни на песенния конкурс "Евровизия" в Малмьо, Швеция.

Музиката на "Кисмет" e на Елица Тодорова и вокална група "Бистришките баби", а аранжиментът е на Стоян Янкулов и аржентинския диджей Джонатан Тесей Кинтар.

"Кисмет" е модерна песен в наложилия се на световната сцена чилаут стил, професионално предложена от Стоян и Елица с характерните за тях етно елементи.

Елица и Стунджи бяха избрани от БНТ да предложат за първоначална селекция до пет песни, които отговарят на правилата на конкурса. Комисията на БНТ избра три от тях.

Те бяха обявени и представени на живо в предаването "Неделя х 3" на 17 февруари 2013 г. Поредността на изпълненията ще се определи от жребий. После в рамките на две седмици бяха показвани в програмите на БНТ и по радиа - медийни партньори на телевизията.

На Националния празник, песните бяха отново изпълнени в телевизионно шоу.

По време на прякото предаване зрителите имаха възможност да гласуват. Петчленното жури бе определено от генералния директор на БНТ, съобразно международните изискванията в регламента.

"Кисмет" събра най-много точки от гласовете на зрителите и от журито и спечели. Другите песни на Елица и Стоян бяха "Дзупай, либе босо" - с бийтбоксера Скилър и Цветелин Грудански-Джами, и "Само шампиони".

Фаворитът на журито, в състав Мария Ганева, Нели Рангелова, Ясен Козев, Николай Янчовичин, Георги Андреев, беше "Само шампиони", но надделяха гласовете на зрителите.

Янка Рупкина и нейният внук Георги Василев-Бимбо поздравиха Елица и Стунджи, докато течеше гласуването, с атрактивната песен "Гласът на България", съчетаваща фолклор и модерно звучене.

Прдставителката на "Евровизия" за България през 2011 г. Поли Генова също се включи с нейната песен "На инат".

Участниците в "Евровизия 2013" от Швейцария - групата Heilsarmee, бяха специални гости на българския финал за най-популярния песенен конкурс в Европа, пишат от vesti.bg.

В специален видеопоздрав участниците от Гърция - Коза Мостра и Агатонас Яковидис с песента Alcohol is Free, пожелаха успех на Елица и Стоян, за които това е второ участие в конкурса. През 2007 г. те се класираха на пето място с песента "Вода" - най-доброто представяне на България на "Евровизия" изобщо.

Двата полуфинала и големият финал на "Евровизия" ще бъдат на 14, 16 и 18 май 2013 г. Елица и Стоян ще се явят втората вечер - на 16 май.