Грандиозният концерт КРАЛЕТЕ НА ДЖАЗ-МАНУШ в почит към Джанго Рейнхард и Стефан Грапели ще бъде един от акцентите на тазгодишния "Салон на изкуствата" в Националния дворец на културата (НДК).

Той ще се проведе на 16 май (понеделник) от 20:00 ч. в Зала 1 на Двореца с участието на Роби Лакатош квинтет (Унгария).

В него своето музикално майсторство ще покаже и Бирели Лагрен (китара), подпомаган от Брас Асоциация Биг Бенд с диригент Ангел Заберски.
По този начин едни от най–известните в света изпълнители на джаз-мануш (цигански джаз) ще свирят в почит към най-ярките му представители от недалечното минало - легендите Стефан Грапели и Джанго Рейнхард.



ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ
Роби Лакатош (Унгария) е потомък на Янош Бихари, наричан „кралят на циганските цигулки”, със свой джаз-клуб в Белгия, често посещаван в миналото от Яхуди Менухин. Участва заедно с Максим Венгеров в прочутите серии на Лондонския симфоничен оркестър „Гении на цигулката”. Ансамбълът е от млади музиканти (19-25 г.). Критиката го нарича: „...виртуоз в класиката, велик импровизатор в джаза, универсален музикант, „дяволски цигулар”..”.

Бирели Лагрен (Франция), китара, е в списъка на „най-големите китаристи на всички времена” на британското издание Classic Rock. Звездата на този концерт от „звезди”.

ПОВЕЧЕ ЗА КРАЛЕТЕ НА ДЖАЗ-МАНУШ

Джанго Рейнхард (1910-1953) е един от основателите на уникалния стил наречен „джаз-мануш” или „цигански джаз”. Световната джаз-гилдия го нарича „Великият Джанго”. Прозвището „Джанго” на цигански език означава „събудих се”. Истинското му име е Жан Батист Ренарт и е роден в Белгия. Започва да свири на банджо и цигулка и достига висока техника в класическата и традиционната циганска музика от унгарски композитори.
За добро или зло, на 18-годишна възраст преживява пожар, който му оставя функциониращи само два пръста на лявата му ръка. 6 месеца се възстановява в болница, където неговият брат му носи китара и така се ражда „двупръстовата китарна техника” и новият стил в джаза – „джаз-мануш”. Днес на негово име е кръстен ежегодния джаз-мануш фестивал в Ню Йорк.

На първия концерт на Луис Армстронг в Париж Джанго Рейнхард се запознава с пианиста и цигулар Стефан Грапели и двамата основават прочутия Quintette du Hot Club de France – първата джазова формация само от струнни инструменти, която оставя трайни композиции като "Djangology", "Swing Guitars", "Minor Swing", "Nuages", "Daphne", "Tears".

Стефан Грапели (1907 – 1997) е роден във Франция в семейство на майка-французойка и баща–маркиз Ернесто Грапели, философ и писател. Утвърждава се като най-влиятелния джазов цигулар в света със собствен интерпретаторски стил, съчетаващ интонации на елегантния френски шансон и американския суинг. С музика на Грапели са озвучени 25 филма. През 1977 г. печели ГРАМИ за цялостно творчество, а през 1995 г. – Grand prix SACEM.
Грапели изнася много концерти с оркестрите на Дюк Елингтън и Андре Превен, пианистите Ърл Хайнс, Маккой Тайнър и Оскар Питърсън, вибрафониста Гари Бъртън, мандолиниста Дейвид Грисман, поп-певеца Пол Саймън, класическия цигулар Йехуди Менухин, китариста Джо Пас, френския джазов цигулар Жан-Люк Понти, виолончелиста Йо-Йо Ма, белгийския виртуоз на устната хармоника Тутс Тилеманс и много други.

БИЛЕТИ вече са пуснати в продажба на касите на Билетен център-НДК. Те са на преференциални цени от 30, 40, 45, 55 и 65 лв. до 15 април!