Макар и лятото все още да не е приключило, мисълта, че то скоро ще си отиде, навява от все по-прохладните нощи.

Време е да помислим за по-плътни връхни дрехи и то съобразени с най-актуалното, което предлагат модните брандове.

Плетивото е присъствало по една или друга причина в гардероба ви най-вече защото придава уют и топлина. Добрата новина е, че в колекциите за есен/зима 2012-13 то е заложено сред основните акценти във визията на всяка дама.

В линиите си дизайнерите показаха изобилие от плетени дрешки.

И тук имената не се изчерпват само с тези на Benetton, Stephanel и Missoni, които винаги са били лидери в предлагането на тоалети от такава материя.

Пуловери с релефна плетка и V-образно деколте; къси и дълги жилетки, гарнирани с кожа, плетени манта с ресни, рокли и блузи с ажури са сред модерните дрехи за предстоящия сезон.

Някои от модистите тотално проявиха въображението си и създадоха на пръв поглед странни тоалети, които не са съобразени със стандартните норми за жилетки и пуловери.

Дяволът е в детайлите при марката VPL, коментират модните издания в Америка по повод представената още в началото на годината колекция на дизайнерката Виктория Бартлет. Модата й е наричана още „вегетариански симпатична”, а кройките архитектурни плетива.

Заради оскъдните като материал дрехи тоалетът придобива завършен вид в комбинация с елегантен потник, а на места и с горнище на бельо или бански. Атрактивни ще сте несъмнено с плетен гащеризон, който също е доста екстравагантен.

Сред новите есенно-зимни предложения попадат дългите и плетени манта в прав силует и с релефна плетка при Hermes, с богати поли, украсени с ресни или силно вталени, гарнирани с кожи като при Alexander Mc-
Queen. В някои колекции виждаме къси плетени манта, които наподобяват палтенца или кожухчета – вталени и с външни  джобове при Bur-berry, обемни и рошави при Iceberg, гарнирани с кожа при Missoni

Нека не забравяме и дългите жилетки, които ще са актуални отново. Някои са с релефна плетка, други с повече ажури.

Много жилетки допълват ежедневните тоалети, при някои от дизайнерските решения те са съчетани с полупрозрачни рокли. Benetton предлагат както винаги цветно разнообразие – като например жълто и бордо.

Златистият нюанс, който ще е водещ през есента, също има своя акцент, но за да не натежава, е внимателно очертал бяла жилетка от последната колекция на италианския бранд. Изключително нежна е визията на плетивата при Max Mara.

Женствеността тук залага на стандартни модели, които обаче носят своето очарование. По-младежки брандове като Motivi акцентират в плетката с малки и по-големи сърца.

Като цяло дължината не е за подценяване. Тя варира около талията, по-надолу и достига до коленете при някои от плетивата. Жилетките почти опират земята, а блузоните се завръщат на мода.

Голямо разнообразие от пуловери очаква както дамите, така и господата – най-вече в геометричните елементи и шарените комбинации.

Освен „гладки” творения от прежда се налагат и релефни плетки с атрактивни дизайни от едри фигури и плетеници.

Някои блестят с украса от мъниста или метални ципове (при дамите), други просто са гарнирани с кожени елементи или такива от плат. Много актуални и за двата пола са блузите с обемни поло яки, наричани още гръцко деколте.

Не се изненадвайте, ако се натъкнете и на костюми изцяло от плетиво – поднасяйки шикозен ретро стил от 60-те. Доста атрактивни са и роклите, особено по-късите модели. Също така не е задължително плетките да са плътни и дебели, много често те са мрежовидни.

Ако не обичате експериментите, няма нищо по-добро от хубав бял зимен пуловер. Така белият цвят няма да остане само в летните ви спомени и дни.