Излезе луксозното издание „Японската цивилизация“ (ИК „Изток-Запад“) на известния български японист Братислав Иванов, който описва подробно живота, бита, езика, географията и историята на Страната на изгряващото слънце, отделяйки специално внимание на образованието, структурата на властта и културата на японския народ.

Япония интригува европееца от векове, въпреки че е отдалечена географски от Европа държава. Чужда и в много отношения чудата за нас, японската култура постепенно успя да навлезе в живота ни и от години Страната на изгряващото слънце не е напълно непозната както за западноевропееца, така и за българина. „Японската цивилизация“ на известния български японист Братислав Иванов е безспорното доказателство за това.

Луксозното издание с цветни илюстрации е подробна и достъпно написана книга за историята, географското положение и територията, населението, културата, бита и обичаите, писмеността и езика в Япония.

Авторът Иванов е завършил японистика в Московския държавен университет и е специализирал в Института за японски език към Японската фондация; той е първият преподавател по класически японски език и теоретична граматика на съвременния японски език в Софийския университет. Негово дело са редица книги и статии на тема Япония, посветени основно на японския език и японската писменост, както и поредица преводи на класическа японска поезия на български език. През 2009 г. Иванов е удостоен от НВ император Акихито с Ордена на изгряващото слънце за приноси в развитието на академичните изследвания на японския език и разпространението му в България.

„Японската цивилизация“ е поредното изключително допълнение към трудовете на Иванов, който цели да представи на българската публика вярна картина на японската цивилизация – от нейното зараждане до днес. Писменото предаване на японските собствени имена и реалии в книгата е изцяло съобразено с правилата, одобрени от катедра Езици и култури на Източна Азия, специалност Японистика. Това не е строго научна книга, подходяща само за добре запознатите с Япония и нейната култура. Тя би била интересна за широк кръг от читатели – ученици, студенти, хора, които биха искали да научат нещо повече за тази интригуваща и изпълнена с традиции многовековна култура.