"Тежко ми е и много ме боли... Мама почина и никога повече няма да я видя. Нито ми е до забавления, нито ми е до някакви купони - стоя и страдам."

Това изповяда през сълзи пред "България Днес" легендата на българския попфолк Сашка Васева.

Преди броени дни изпълнителката преживя огромна лична трагедия. Навръх Черешова задушница (18 юни) почина нейната майка. Според публично разпространена информация в момента на смъртта й Сашка е била на работа, пеейки в дискотека.

"Всеки път ме пронизва болка, когато си помисля за нея... Тя боледуваше дълги години и накрая болестта я пребори. Опитвам се да разсъждавам дали смъртта не е някакво избавление от мъките. Може би вече се чувства по-добре и се е спасила от страданието", каза още разстроената изпълнителка.

Васева разказа, че до последно е била до своята родителка и се е грижела за нея. Болестта надделяла и отнела най-скъпото й.

"В траур съм и не мога да мисля за нищо друго. В момента водя преговори с "ВИП брадър", но нали се сещате, че това ми е последната мисъл. Не мога да се насоча към забавления, когато страдам. Може би това е и една от причините да обмислям отказ, тъй като не е редно да съм в траур и да участвам в някакви развлекателни предавания", призна фолкпевицата, оставила в музикалната история десетки легендарни хитове.

Дълги години нейната майка Сийка Васева работеше като магазинер в парфюмерия. Тя имаше собствен щанд в ГУМ (Главен универсален магазин) в Дупница. Дупничани ще я помнят като усмихната и винаги облечена в перфектен тоалет. Местните хора разказват, че именно от нея Сашка е наследила популярната си широка усмивка.

Погребението на Сийка Васева беше на 19 юни, като по разкази на свидетели известната й дъщеря била силно разстроена. Васева призна, че е получила подкрепата на десетки свои приятели, които й писали и звъннали, за да й окажат опора в трудния момент.

През последните близо две години Сашка избра да живее далеч от светската суета и стана отшелник. Причината - многобройните слухове по неин адрес влияят лошо на личния й живот и тя иска да сложи край на тези тягостни моменти.

"Хората сякаш не осъзнават, че пускат лъжи и коментират живота ми. Това не е шега работа - това е животът на един човек. Затова взех решение да се отдръпна и да съм далеч от светлините на прожекторите. Най-лошото е, че всичко оказва негативно влияние върху децата ми, а точно тях най-много искам да ги предпазя. Когато станах майка за втори път, взех решение да се оттегля от публичното пространство и да избягам далеч от светлината на прожекторите. Исках да заживея като обикновен човек и личният ми живот да е само за най-близките ми хора, а не да се обсъжда публично. Въпреки това интересът към мен не спадна и постоянно ме търсят от медиите и се вълнуват от моето положение", коментира решението си Сашка.

След кончината на майка си тя предпочита отново да остане на спокойствие и темата да не бъде обсъждана в публичното пространство.