Заявката за грандиозна рокада в ефира вече е дадена.

От Би Ти Ви са поканили Сашо Диков да смени Росен Петров в предаването „Нека говорят". След като в неделя титулярът обяви сензационно, че се присъединява към партията на Николай Бареков „България без цензура", той се сбогува и със зрителите си, убеден, че телевизията няма да го остави на поста му, пише ''Всеки ден''.

Още в минутата, в която Петров е оповестил намеренията си, новият директор на медията Павел Станчев е започнал да сондира варианти за водещ. Първият, на когото шефовете са се спрели, е именно Сашо Диков. В понеделник по обяд Диков е бил поканен на среща, на която му е направена разтърсващата оферта, разкриха запознати. От вчера следобед Сашо се е покрил, за да потъне в размисли и да вземе решение как да постъпи. Решението му все още не е ясно.

От две седмици в Би Ти Ви напрежението може с нож да се реже. След като Павел Станчев смени досегашния началник Вики Политова, с медията се разделиха и Люба Ризова и Виктория Бехар, шефки на новините. На тяхно място пристигна главният редактор на предаването на Росен Петров Валя Гиздарска, която всеки момент трябва да си назначи и свой заместник.

Междувременно самият Петров хвърли в смут цялата аудитория, след като обяви старта на политическата си кариера и каза „довиждане" на зрителите, очаквайки именно този развой на събитията. И тъй като телевизията е категорична, че партийно обвързано лице не може да води предаване, совалките започнаха стремглаво. Още повече че Росен направи съобщението си в присъствието на Николай Бареков, който не скри, че ако водещият приеме членството в партията му, при добър резултат на парламентарни избори, какъвто социолозите вече му дават, ще номинира бившия сценарист на Слави Трифонов, известен с това, че е завършил школата в Симеоново, за вътрешен министър.



Невероятният смут, който настъпи в телевизионната гилдия, е труден за описване. Още щом стана ясно, че към Сашо Диков е направена оферта, продуцентите му от „Телеман" и началниците в Нова тв закършиха пръсти. Ако журналистът се съгласи да води „Нека говорят", той ще остави едноименното си предаване „Дикофф" без Диков. Тогава и те ще трябва спешно да му търсят заместник. Най-критичното от всичко е, че предложението към Сашо е да започне в Би Ти Ви от тази неделя. „Няма време", би изписукала емблематичната физиономийка от легендарната игра „Минута е много".

''Взех своето решение в събота, когато ми се обадиха редица отговорни фактори от Би Ти Ви да ми кажат, че интервюто в моето предаване ще бъде водено от друг, ако не опровергая слуховете, че съм член на „България без цензура". Това обяви телевизионният водещ Росен Петров по повод скандала около обявата му в ефир в неделя вечер, че приема да се присъедини към партията на Николай Бареков.

Макар бившият сценарист на Слави да уточни, че до ефира си не е бил член на политическата формация, от телевизията го осъдиха остро. Росен обаче не им остана длъжен и натърти, че Би Ти Ви мери с двоен аршин, защото когато Трифонов в шоуто си буквално издигна Меглена Кунева за президент преди изборите за държавен глава и се обяви в нейна подкрепа, тогава не е имало никаква реакция. Явно едни водещи могат да показват политическите си пристрастия, а други - не, коментира Росен Петров.

От Би Ти Ви пък реагираха с отворено писмо до медиите, в което заявиха, че се дистанцират от поведението на водещия и смятат, че това е безпрецедентно нарушение на журналистическите стандарти. Предстои телевизията и компанията продуцент „Дрийм Тийм" да вземат решение за бъдещето на предаването, като Би Ти Ви ще потърси правата си за спазване на условията по договора.