Кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ за борба със сърдечно-съдовите заболявания бе подкрепена от актьора Христо Шопов и сина му Наум Шопов, както и от актрисата Катерина Евро и сина й Александър Кадиев. Те разказаха за своя „фамилен отпечатък“ и наследствеността в семействата им, като обърнаха внимание на факта, че освен външни белези, професия или талант, всеки човек може да наследи от своите родители и жизненоважни гени, влияещи върху здравето и пълноценния му живот.

Наум Шопов, който освен звезда в сериала „Откраднат живот” е и вече семестриално завършил лекар, се похвали, че му предстои диппомиране през декември. „Наследствеността в семейството откъм интереси е по-скоро в следствие от възпитанието, чрез примера, който ни дава семейството. Моята среща с медицината беше доста смешна. Наложи ми се да уча по биология за поправка, след това видях че ми е страшно интересно. Успях да вляза медицина от първия път”. Катерина Евро пък призна, че синът Александър Кадиев не ходи на профилактични прегледи. "Баща му почина при лоша болест, но иначе беше много здрав. Надявам се да Сашо да е наследил здрави гени. Аз все още съм здрава. Но той не ходи на профилактични прегледи, а аз обичам. Умирам да ходя по лекари. Обаче, той не ходи. Ти си стар, моето момче, на 35 години си!”, нахока отрочето си известната актриса. 

Кампанията е дело на биотехнологичната компания Amgen България в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България, Федерация Български пациентски форум (ФБПФ) и сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“. Целта на инициативата е да се насочи общественото внимание към признаците на заболяването, риска от поява на сърдечно-съдови инциденти и необходимостта от ранната диагностика и лечение. Кампанията бе официално представена на специално събитие в София.
По време на събитието бе представенa информация за рисковете, свързани с високия холестерол и наследственото заболяване ФХ, актуални данни и пациентската гледна точка по отношение на диагностиката и лечението на заболяването.