Светът на шобизнеса отново е потънал в тъга. В първия ден от новата седмица ни напусна Глория Вандербилт, известна още като „Кралицата на дънките“. Модната икона и звезда на Холивуд, която бе достигнала достолепните 95 г., е диагностицирана с рак на стомаха преди няколко седмици. Очевидно болестта е била в напреднал стадий, тъй като борбата за живота ѝ не е продължила дълго и вчера синът ѝ с прискърбие съобщи, че е починала.

Глория е родена на 20-и февруари 1924 г. в заможно семейство. Тя е наследница на една от най-богатите фамилии в САЩ. И въпреки че бъдещето пред нея изглежда уж безпроблемно и изпълнено с материални блага, всъщност има много трудни моменти в живота. Баща ѝ успява да профука десетки милиони за алкохолизъм и хазартни игри и умира само година след раждането ѝ. Глория наследява едва 5 млн, заради което получава прякора „бедното богато момиче“. Бъдещата модна икона е отгледана от леля си, тъй като майка ѝ не е била добър пример за нея, имала е и хомосексуална афера с кралска дама. Тя губи родителската права над Глория.

Младото момиче показва силен характер и напуска имението на леля си, когато е само на 17 г., за да се ожени за холивудски агент. „Майка ми е била твърдо решена да направи нещо голямо с живота си. Да създаде име, да намери любовта и да създаде семейство, за което толкова е копняла“, споделя синът на Глория, Андерсън. Г-жа Вандербилт е сключила общо 4 брака през живота си. Тя е символ на развитието на модерната жена между XX и XI в. Била е непрестанен обект на интерес от страна на медиите. Безброй господа са въздишали по нея и се говори, че е имала не един или двама любовници.

Обвързвала се е само с високопоставени фигури, нито един мъж в живота ѝ не е случаен. Сред бившите ѝ половинки има диригент, секретар на холивудски милиардер, звездния чаровник Франк Синатра и дори Марлон Брандо. Глория Вандербилт е изцяло отдадена на изкуството и красотата. Снима се в различни филми, изявява се на сцената на Бродуей, прави няколко изложби, пише стихове, а най-голяма популярност добива с дизайнерските си дънки. Тя пуска собствена линия, която генерира милиони продажби и поради този факт не след дълго се сдобива с прякора „Кралицата на дънките“. В личния си живот обаче Глория преживява изключително сложни моменти. Тя има 4 сина от различните бракове.

През далечната 1988 г. става свидетел как собственото ѝ дете, Картър, който е само на 23 г., се самоубива, скачайки от 14-ия етаж. Глория Вандербилт преживява редица върхове и падения. Ражда се с привилегии, но съдбата намира начин да я постави пред не едно или две тежки изпитания. Въпреки всичко тя не е просто една богата наследница, а личност, оставила своя отпечатък в света на изкуството и модата. Построява цяла империя, а името ѝ остава завинаги в историята. Глория Вандербилт – красавицата, която заслужава да бъде изпратена единствено с аплодисменти. 

източник:woman.bg