На 30-ти януари Сдружение „България си ти“ ще връчи своите Годишни награди в памет на проф. д-р Тончо Жечев.

Церемонията ще се проведе в залата на Софийската опера и балет от 18.30 ч.

За втора поредна година освен награждаването за изключителен принос в развитието на българската култура, наука и изкуство, Сдружение „България си ти“ ще почете и паметта на една от най-знаковите и влиятелни обществени фигури в съвременната ни история, големия български учен и интелектуалец професор доктор на филологическите науки Тончо Жечев.

В програмата на тържествената вечер са предвидени официално откриване с участието на солисти, оркестър и балет на Софийската опера, с диригент Борис Спасов, изпълнения на сопраното Радостина Николаева и Васил Петров.

В памет на проф. д-р Тончо Жечев ще бъдат излъчени специално подготвени видео материали, а откъси от неговите въздействащи и запомнящи се произведения ще прочетат едни от най-известните ни театрални и кино артисти.

Почетните статуетки, които ще получат наградените за приноса си в развитието на българското общество, са изработени от видния наш скулптор проф. Евгений Кузманов. Негови пластични творби и рисунки са притежание на Национална художествена галерия, СГХГ и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия и Русия.

„Изключително щастливи сме, че имаме възможността отново да връчим Годишните награди „България си ти“. Желанието ни е всяка година да отличаваме онези наши съграждани, които с неуморния си труд, богат опит и голямо сърце не спират да работят за по-добрия живот на обществото ни. Неслучайно решихме да посветим и инициативата на проф. д-р Тончо Жечев. Надявам се, че българите не сме забравили неговото творчество, размислите и вълненията му за развитието на България – и назад във времето, и в наши дни – размисли, които продължават да звучат все така актуално и днес. Искрено бих се радвал, ако поне с малко успеем да допринесем за съхраняването на неговата памет.“, сподели Димитър Куцаров, председател на Сдружение „България си ти“.

Ето и част от номинациите:

Номинации в област „Принос в развитието на българското здравеопазване“: доц. д-р Бинка Попова (Клиника по ортопедия и травматология към Университетска болница "Царица Йоанна"; за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка), проф. д-р Галина Куртева (онколог, завеждащ Клиника по Медицинска онкология към СБАЛО) и проф. д-р Александър Чирков (кардиохирург, Университетска специализирана болница за активно лечение “Света Екатерина” и МБАЛ „Токуда Болница София“; извършил през 1986 г. първата успешна сърдечна трансплантация на Балканския полуостров и бившия СССР и през 2003 г. първата белодробна трансплантация у нас).

Номинации в област „Принос в развитието и популяризирането на българската музика“: Венцеслав Анастасов (оперен певец, баритон), Калуди Калудов (оперен певец, тенор) и Светла Василева (оперна певица, сопрано).

Номинации в област „Чуждестранни правителствени и неправителствени организации с особен принос за развитието на благотворителността в България“: Международен женски клуб - София, Посолството на Федерална Република Германия в България и Холандска пощенска лотария.