Тази година художествените изложби в Созопол, през време на празниците "Аполония" за 2016 година, ще включват следните творци:

Андрей Лекарски

Андрей Лекарски заминава за Франция, където е приет в Парижката художествена академия. Във френската столица завършва паралелно и училище по кинорежисура, пише artprice.bg. Остава в Париж, където и до днес живее със семейството си. Първата си самостоятелна изложба по живопис прави в Мексико през 1970, а през 1972 е първата му самостоятелна изложба като скулптор с единствен по рода си експеримент от кинетични гумени скулптури. През 1978 Музеят на Модерното изкуство в Париж откупува картината му „Катя в страната на чудесата”. На площад Станислас в Нанси му връчват ордена на града. По-късно започва да експериментира с компютърни изображения. Има скулптури във Версай, в парка на културния център Пре Монтре в Понт а Мусон. Критиците го наричат Рицаря на въображението. В продължение на 45 години Андрей Лекарски има над сто участия в изложби в много страни. Произведенията му са разпръснати по целия свят и името му е широко известно в международните професионални среди.

Димитър Труканов

Димитър Труканов завършва художествена гимназия в София и Националната художествена академия, специалност текстил при проф. Димо Балев. Негови самостоятелни изложби са организирани в София и Русе, в Испания (Торемолинос) и Гърция (Димотика).Участва в много общи изложби в София ( галерии Нюанс, Ракурси, Шипка 6, Мургаш, КЕШ, АТА център за съвременно изкуство и други), Шумен, Варна, Ланден (Белгия, Европалия 2002), Торемолинос (Испания), Истанбул, както и в пленери за изобразително изкуство в България и Гърция. Носител е на престижни национални награди и награди от конкурси. много умел и опитен майстор в конния спорт.
Иван Бахчеванов е постигнал характерен почерк и стил, в тях има много митологични образи и сюжети. Той рисува сякаш разказва приказка с четката, майстор и на икони, изписал е не един параклис автор е и на много стенописи, които украсяват различни обществени пространства и храмове. Творбите му, представени на "Аполония", ще бъдат вдъхновени от древна Аполония и от морето, той от години ръководи художествената галерия в Созопол.

Стойко Сакалиев

Стойко Сакалиев е плакатист, носител е на редица национални и международни награди. Завършва Национална художествена академия София, специалност плакат при проф. Александър Поплилов. Участва във всички национални изложби, биеналета и триеналета на приложната графика и сценичния плакат от 1985 година до момента.

Калин Николов

Калин Николов е завършил Художествената гимназия, София и ВИИИ "Николай Павлович". Същевременно работи с Борис Димовски и е единствения продължител на делото на великия карикатурист. Уредник е в Графичния кабинет на Националната художествена галерия, София. Имал е самостоятелни изложби в София, Габрово, Хамбург, Атина, Будапеща, Скопие, Щип, Прилеп, Охрид и други, участва в редица общи художествени изложби у нас и в чужбина. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, карикатурата, оформлението на книгата и на редица периодични издания. Бил е художник на вестниците "Антени", "Щастливец" (който нямаше никак щастлива съдба), "Вечерни новини", "La Strada", списание "Усури"..., на издателствата "Наслука" и "За буквите - О писменех". Във вестник "За буквите" се явява съредактор тъй като е и автор е и на редица статии с изкуствоведска и историко-художествена насоченост. Носител на национални награди за развитието на фантастиката в България.

Темелко Темелков

Темелко Темелков снима за водещи модни списания. Създава особен вид емоция, която го доближава до зрителите. В творбите на Темелко Темелков се вижда и любовта му към по-старото фотоизкуство, в което черно-бялата фотография е била стил, визия, енергия, запазен е класическия фотографски процес, в който негативът се осветява с лампа и се прожектира върху фотохартия, Темелко осветява човека с лампа и заснема скрития образ проектиран върху платно. На снимките виждаме човешки фигури, които са с причудливи форми, силуети, които са познати и непознати. Мъжът и жената се сливат, привличат се и се отблъскват, фигурите напомнят митологични същества...

Теофан Сокеров

Теофан Сокеров  учи в Художествената академия в София, специалност живопис. Работи няколко години като свободен художник в родния си град Ловеч. Тук сътворява първата си картина Възпоменание. В периода 1971-1982 е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 е професор по живопис в НХА. Реализира десетки самостоятелни и групови изложби, Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения, като художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква - Царевец, в Априловска гимназия - Габрово, Дом паметник на връх Бузлуджа, Националния дворец на културата - София и други.Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария и други страни. Носител е на престижни награди, между които наградата "Владимир Димитров -Майстора", първа награда на Международната изложба, Кошице, Чехия, награда "Илия Петров" за стенописите в Патриаршеската църква във Велико Търново, националната награда за живопис "Захари Зограф", наградата на фондация "Пиер Франчески Микети", Италия. Отбелязан е като жив класик на съвременното българско изкуство.