Станаха известни съставът на журито и селектираните 25 заглавия, които ще бъдат показани в дните на престижния кинофестивал в Кан, който ще се проведе от 13-23 май.

Американският кинорежисьор Тим Бъртън ще оглавява международното жури на 63-ия фестивал.

Сред членовете му са британската актриса Кейт Бекинзейл, италианската й колежка Джована Медзожорно, нейният сънародник Алберто Барбера, директор на националния филмов музей, френският писател и режисьор Еманюел Карер, испанецът Виктор Ериче, директорът, актьор и продуцент от Индия Шекхар Капур, пуерториканецът Бенисио Дел Торо, композиторът от Франция Александър Деспла.

Станаха известни и заглавията и режисьорите на селектираните 25 заглавия в двете режисьорски седмици на събитието, както и седемте за Седмицата на критиката, провеждана паралелно с основния фестивал в Кан.

В списъка с претендентите за тазгодишните палми личат 4 заглавия от Франция, както и филми от Бразилия, Великобритания, Дания, Мексико, Уругвай, Швейцария, Белгия, Израел, Германия, Аржентина, Киргизстан.

В надпреварата за отличията на журито ще се включат и ленти от Италия, САЩ, Малайзия/Япония и Испания.

В седмицата на критиката освен творби от страната-домакин на фестивала ще бъдат показани и продукции от Дания, Южна Корея, Виетнам, САЩ, Сингапур и Швеция.

източник: БГНЕС