Селена Гомес направи дарение на университет по медицина в Южна Калифорния, за да подпомогне проучванията за лечение на лупус, научи Cosmopolitan.

Сумата, дарена от 24-годишната изпълнителка трябва да послужи за учредяването на фондация за лечение на лупус на нейно име.

„Продължавам да съм оптимист за прогреса, който можем да направим за лечение на лупус и съм горда, че мога да подпомогна обещаващата работа на Медицинския университет „Кек“, каза певицата в обръщение.

„Имам надежда за милионите като нас по целия свят, които ще извлекат ползата от това“, продължи тя.



Селена трябваше да прекрати световното си турне през 2013 г., след утежняване на симптомите на автоимунното заболяване. Тогава тя разкри, че лекарите са й поставили диагноза лупус през 2010 г., но тя го е пазела в тайна.

Припомняме, че лупус е системно автоимунно заболяване, което може да засегне всеки орган или система на тялото. Най-често увреждани са сърцето, бъбреците (лупусен нефрит), ставите, кожата, белите дробове, кръвоносните съдове и мозъкът. Курсът на заболяването е непредсказуем и се характеризира с периоди на висока активност и затихвания с различна продължителност. Заболяването засяга по-често жени, предимно в млада и средна възраст.