Съветът за електронни медии е нахокал Нова телевизия заради показване на презервативи.

Причината за това е предаването "На кафе" от 14 февруари тази година, в което водещата Гала постави кондом върху пластмасов член, за да обясни как се ползва.

Членовете на СЕМ се възмутили, че демонстрацията била направена в ранен час – между 9,30 часа и 11,30 часа. Това е създало опасност от “нарушаване на нравственото развитие на децата”. Надзорниците няма да санкционират медията, но са предупредили управата й това да не се повтаря.

От СЕМ са обърнали внимание на Нова тв да внимава и с продуктовото позициониране, по-специално в предаването “На кафе”, както и в чуждите филми. В шоуто на Гала например наскоро представили историята на киселото мляко и показали марката на кофичката.

"Това са проблеми, каквито имат и другите телевизии", подчерта шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Акт или глоба Нова може да получи заради предаването “Карбовски: Директно”. През януари водещият Мартин Карбовски поканил на гости главатаря на нелегалното четническо движение за освобождение на Косово Братислав Живкович. Според експертите на СЕМ по време на предаването е била проповядвана етническа нетърпимост към турците на Балканите. Според закона за радио и телевизия минималната глоба при такъв случай е 3000 лв.

Снимка: Playboy