Съветът за електронни медии (СЕМ) няма за глоби БНТ заради вулгарния език в сериала "Под прикритие".

Медийните надзорници обаче ще изпратят до телевизията писмо със становището си по повод получените жалби от зрители, в което ще е записано и че часът на излъчване (20:45) не е подходящ.

Темата ще бъде дебатирана и на предстоящия отчет на генералния директор Вяра Анкова пред СЕМ.

Това решение е взел днес съветът след дълга и оживена дискусия по повод жалби от зрители и след мониторинг на първите три епизода от сериала, съобщи членът на СЕМ Мария Стоянова, цитирана от OFFNews.

От една страна, в закона има текст, който защитава нравственото развитие на децата. Авторите са маркирали сериите като подходящи за аудитория под 16 години, но отново от гледна точка на закона за деца се приемат всички под 18-годишна възраст. Т.е. тези две години между 16 и 18 остават незащитени. От друга страна, текстът в Закона за радиото и телевизията се отнася до предавания, а това е филм. Неговите герои използват характерен език. Аз лично застъпих тезата, че филмът е като криво огледало, в което се оглеждаме. Спорно е проблемът във филма ли е или в средата около него, аргументира се Стоянова.



Подадените в СЕМ жалби срещу езика в криминалната поредица с шест. Автор на единия сигнал е Слави Трифонов, който се оплаква, че неговото предаване е било глобено по същия член от закона. "Но там става въпрос за предаване, а тук говорим за филм", уточни Мария Стоянова.

Препоръката на СЕМ за часа на епизодите от "Под прикритие" няма задължителен характер. Възможно е авторите на сериала сами да "коригират" съдържанието. Мониторингът показал, че третата серия е премонтирана и някои проблемни моменти са изразяни в последния момент.

За момента БНТ не е отговорила ще предприеме ли нещо по отношение на езика в сериала и препоръката на СЕМ.