Семейството на британската певица Ейми Уайнхаус, която почина на 27-годишна възраст от алкохолно отравяне, заклейми в понеделник готовия за показ документален филм за живота й като "подвеждащ".

Подготвен за премиера на филмовия фестивал в Кан през следващия месец, филмът Amy проследява историята на Уайнхаус от началото на кариерата й, през славата, която тя спечели с хитове като Rehab, до смъртта й през 2011 година.

Говорител на семейство Уайнхаус заяви, че те "биха искали да се разграничат от предстоящия филм за тяхната, липсваща им много, и любима Ейми".

"Те смятат, че филмът е пропуснал възможността да отрази живота и таланта й, и че той е подвеждащ и съдържа някои основни неистини", каза говорителят в изявление.

"Там има конкретни обвинения, предявени срещу семейството и мениджмънта, които са неоснователни и небалансирани".

Семейството не изяснява точно срещу какво има възражения.

Филмът е режисиран от Асиф Кападия, чийто филм "Сена" за бразилския пилот от "Формула 1" спечели наградата на Британската филмова академия за най-добра документална лента през 2011 година.

Филмовият екип направил "Ейми" защити своята работа.

"Когато бяхме помолени да направим филма, ние започнахме работа с пълната подкрепа на семейство Уайнхаус и подходихме към проекта с пълна обективност, като със "Сена", твърдят създателите на филма.

"Направихме в района над 100 интервюта с хора, които са познавали Ейми Уайнхаус: приятели, роднини, бивши партньори и членове на музикалната индустрия, които са работили с нея. Историята, разказана във филма, е отражение на нашите открития от тези интервюта", пише АФП.

Звездата на соул музиката почина на 27-годишна възраст през 2011-та година. През 2006 албумът "Back to Black" й донесе международна слава и световно признание. Почитатели приписват възраждането на популярността на соул музиката именно на нея.

Семейството на Ейми Уайнхаус е получавало предложения от много режисьори, които искали да направят документален филм за живота и кариерата на тяхната дъщеря. Според информации от 2013 година, когато става известно за предложението на Асиф Кападия, те я определиха като чувствена и представена с необходимата почит към певицата, без да търси сензация и скандалното със своя разказ. Така Кападия спечелил доверието на семейството, пише БГНЕС.