Сензацията на българската литературна сцена Катерина Хапсали представи за първи път пред варненска публика своя роман “Гръцко кафе” по време на фестивала “Любовта е лудост” във Фестивален и конгресен център-Варна.

“Тази книга не е за любов – тя е за смисъла да обичаш. Ние се променяме когато обичаме, хората, които обичаме – също се променят. Любовта е като този пясък на плажа – когато го вземеш в шепата си, той вече не е същият, защото започва да изтича. Дори съвършено да се опиташ да го задържиш, все от някъде ще се появи един безобразен вятър, който ще го разпилее. Това не е книга за това как да задържите любовта, а за смисъла да обичате, за силата винаги да загребвате, независимо, че резултатът може да е един и същи. И когато прочетете тази книга и тя изтече между пръстите ви – със сигурност ще поискате да опитате да обичате отново”, представи книгата директорът на НДК Мирослав Боршош.



“Гръцко кафе” е литературното събитие на 2015 г. От януари досега беше преиздавана 4 пъти и беше номинирана за наградата “Хеликон”. Това е роман с изключителен потенциал и за превод, и за филмиране. Надявам се той, както и други книги на съвременни български автори, да бъдат новата вълна, която ще постави българската литература на полагощото й се място на световната литературна карта – основната мисия на Национален център за книгата (НЦК) към НДК” – думи на директора на центъра Светлозар Желев.



“Катерина Хапсали е най продаваната книга на издателство “Колибри” през тази година”, призна издателката Жаклин Вагенщайн. По думите й читателите “Гръцко кафе” води класацията на продажбите пред имена като Алиенди, Мураками и др. “Прекрасно е, че вече имаме български автор, който успешно се конкурира с най-големите имена в световната литература”, каза още Вагенщайн.

Хапсали сподели, че всяка книга избира сама кога и на какъв език да се роди. В откровен разговор с читателите тя отговори на всички въпроси и разказа как се е родила тази книга – като опит да намери смисъл в грандиозното безсмислие на смъртта, която отнема съпруга й твърде рано. В края на срещата Хапсали прочете част от новия си роман “Сливовиц”.