В ефира на телевизиите “Планета” и “Планета Фолк” е брой 700 на предаването за празници, традиции и култура “Бащино огнище”. Началният обект е посветен на 11 май – денят, в който Православната църква чества паметта на славянските първоучители – Светите братя Кирил и Методий.

Зрителите имат възможност да се насладят на акварелите на големия български художник и министър на културата Вежди Рашидов.

Варненският “Ретро музей”, известен с колекцията си от восъчни фигури, също е част от предаването.

Почитатели на народната музика имат удоволствието да се срещнат с прекрасните народни изпълнителки Миглена и Диляна, известни като сестри Диневи, които представят своя нов фолклорен албум “С песен на сърце”.



“Това е третият ни самостоятелен албум, в който сме включили авторски и автентични народни песни”, споделя Миглена.

“Няколко песни са по наша музика - допълва Диляна - Една от тях е “Майчице”, посветена както на нашата майка, така и на всички жени, които са имали щастието да станат майки. Текстът е много въздействащ и е дело на Мария Маринова.

Част от песните в албума “С песен на сърце” са на Атанас Стоев и са записани съвместно с оркестър “Канарите”, за което сестрите изказват специална благодарност.



За личния си живот Диляна Динева споделя, че преди няколко месеца се е сгодила.

“Това беше едно много щастливо събитие, както за мен и моя бъдещ съпруг, така и за нашите семейства. В днешно време бракът е като че ли отживелица, но аз държа много на него и мисля, че няма нищо по-хубаво от семейството”.

“Аз също съм много щастлива от този факт – включва се Миглена – Подготвяме се за сватбата. А за себе си мога да кажа, че продължавам моето студентство в Софийския университет, специалност “Музикална педагогика”. Радвам се на хубавия студентски живот и хубавите моменти с моите любими хора”.

Източник и сн.: Planeta.tv