Възможно ли е с циничен и вулгарен език да бъде разказана увлекателно една любовна история?

Може ли грубият северозападен диалект да не дотегне на читателя в продължение на цяла книга? Има ли начин да се съчетаят скандал, ирония и романтика? Може ли с хумор да се обрисува един цял край от България, а между редовете да се чете болка заради нехайното отношение на държавата към него?
Да. Положителният отговор на всички въпроси дава първият по рода си роман, написан изцяло на северозападен диалект!

“Северозападен романь” на Стоян Николов - Торлака ще бъде представен пред публика на 13 декември в София, в клуб “Студио 5”, НДК от 16 часа.

“Северозападен романь” определено не е четиво за всеки вкус, но и клише като “скандален” е доста бедно на смисъл, за да го опише. Защото нецензурният език е само средството, което разкрива завладяващ сюжет, а забавните ситуации карат читателя да спира по средата на изречението, за да се смее с глас.

Макар за мнозина това да беше изненада, книгата се радва на огромен читателски интерес и първият й тираж е почти изчерпан.

Сред противоречивите мнения за “Северозападен романь” могат да бъдат срещнати реплики като: “езикът на книгата е твърде груб и циничен” или “диалектът сам по себе си не е повод за написване на роман”.

Далеч по-многобройни обаче са положителните отзиви:

- “Циничен, любовен, поучителен, разтърсващ, вълнуващ, смешен и тъжен- цяла палитра от емоции, така, както трябва да бъде! С една дума - Истински! ”;

- “По-истинска, по-българска, по-наша си, по-естествена и докосваща и човъркаща в душичката книжка, не бях чела скоро!”;

- “Не съм от този край, но след първите няколко глави вече имах чувството, че винаги съм живял там! Силно впечатлен съм от начина, по който пише авторът - увлекателно и истински, което лично мен ме изуми, обогати и съживи! ”

- “Това е история за всеки един запуснат и обезлюдяващ се край в България. История за човеците в местата без хора, но и за хората без място. Ако щете, история за корените. Това е роман, избликнал от сълзите в сърцето на Торлака. Ама той го раздава мъжкар и не плаче, затова се прави, че се смее. Пък вие вече сами решавайте дали ще се смеете или ще плачете. Има материал и за двете."


Още преди да е представен в Северозапада, романът ще срещне своите читатели в София на 13 декември. Авторът обяснява това с една аналогия:
“Както преди Освобождението Истанбул е бил най-големият български град (с по-многобройно българско население от Пловдив, София, Търново, Русе), така и сега София се превърна в най-големият северозападен град. Хората от Северозапада бягат от родните си места, не защото не искат да живеят там, а защото срещу този край се извършва съзнателен геноцид от страна на държавата. Там не се правят инвестиции, няма работни места, хората са докарани до мизерия...”

Заповядайте на 13 декември от 16 часа в клуб “Студио 5” в НДК, където ще има от философията на Торлака в изобилие! Ще има и груба северозападна реч, и много смях!