„Шахматните фигури“ (превод: Деян Кючуков, 328 стр., цена: 18 лв.) отново сблъсква Фин Маклауд с отдавна забравени призраци от миналото.

Като шеф на охраната на голямо частно имение на острова бившият полицай е натоварен с разследването на бракониерството в района, което придобива застрашителни размери. Работата му го отвежда при Уистлър Макаскил, близък негов приятел от тийнейджърските години и… пазител на дълго прикривана тайна.

Срещата придобива неочакван и зловещ развой и докато Фин се опитва да събере парчетата от миналото, разбира, че разкриването на истината ще погуби бъдещето му. В „Шахматните фигури” характерите на героите добиват още по-релефни очертания, а историята и фолклорът на Хебридските острови ни потапят в бездните на това загадъчно място.

Шотландецът Питър Мей постигна същински триумф - книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а трилогията за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка. „Черната къща“ – първата част от поредицата, – която излезе най-напред във Франция, е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“.

Тя му спечели няколко отличия, сред които Наградата на френските читателите „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-а година. „Човекът от остров Луис” спечели голямата награда на читателите на френския ежедневник Le Télégramme и международния приз на фестивала в Коняк, Франция.