Двучасов празник на живота, бутилка шампанско, една заблудена кукувица, превърнала се в инструмент в ръцете на публиката, и 5000 сърца, биещи в ритъма на валса - така би могъл да бъде обобщен гала концерта на легендарния "Щраус Виена Оркестър" в НДК.

Спектакълът започна малко след 19 ч със сърцато обръщение на маестро Райнер Роос, който завърши на чист български: "Сърдечно ви приветствам и ви пожелавам да се забавлявате както никога преди!". Първата изненада за вечерта дойде от тенорът Марко Ди Сапиа, който се появи от страничен изход на залата и феновете локализираха източника на мощния глас чак когато взе да се разхожда по заграждението на оркестрината. С имидж ала "Мъже в черно", завършен от чифт очила, италианецът разигра цял комедиен скеч с изпълнението си на ария от "Севилският бръснар". Фразите му се превърнаха във въпросителни към публиката, която реагираше със смях и припев. Пеещият актьор добави и палава чупка в ханша към импровизираната хореография, след което заяви, че гони самолет и има нужда от пари. Диригентът "благородно" извади от вътрешния джоб на ливреята си 20 евро, което предизвика нива вълна от смях в залата.

Ди Сапиа се появи още веднъж със стъпка на пантера на сцената за групово изпълнение със шармантната Мириам Портман и Роман Мартин, в което кръстосаха драматични височини и три чаши шампанско.

Барабанистът на "Щраус Виена Оркестър" бе другото главен герой в гала вечерта - той превърна Райнер Роос в свой асистент, връчвайки ме инструмент, подобен на кастанети, с който диригентът даваше знак на публиката да пляска. След това извади друга "играчка" от музикалния си арсенал, от която звучеше кукувица. Парадната му разходка из партера на зала 1 включи трима щастливци от публиката, които се включиха в изпълнението на поредната празнична мелодия с натискането на едно копче.

Маестро Роос написа договорът на оркестъра за българския концерт пред очите на всички, ползвайки стара пишеща машина и звънче, което се превърна в акцент на жизнерадостна мелодия. В рамките на два часа и половина феновете се докоснаха до творчеството на династията Щраус и с помощта на солиста на "Волксопер Виена" Михаел Халвичек.

Спектакълът бе заснет на DVD, което ще бъде издадено на глобален пазар през пролетта на 2020 г.