Утре, 31 юли, в софийския клуб Mixtape ще се проведе Националният финал по Въздушна китара на България, на който ще бъде коронован новият шампион.

Шампионатът се провежда за втора поредна година у нас и е лицензиран член на Световната мрежа на шампионатите по Въздушна китара. Най-добрият български изпълнител в това музикално състезание ще пътува, на разноски на организаторите, до Оулу, Финландия, където ще представи страната ни на Световния финал от 27 до 30 август.

Шоуто започва в 21:30, а водещ ще бъде легендарният фронтмен на групите Vendetta и Piranha, SDB ака Шута.

На финала се класират първите трима от всяко регионално състезание. Тази година квалификационните битки бяха във Варна, Пловдив, София и Созопол, където шампиони станаха съответно Атанас „Air Grinder” Цветков, Рубен „Tommy the Cat” Фермюлен (холандец, който живее в Пловдив), Жоро „Фотото” Николов и Георги „Доктора” Ставраков.



Останалите участници, които си пробиха път до финала и потвърдиха участие са Димитър “The D” Маринов и Иван “Air Zack” Милушев от Повдив, Симеон „Дедо ти Мони” Германов и Боби “El Capiten” Димитров от София. Созополските звезди, най-вероятно ще предпочетат да изкарат лятната си почивка без прекъсване и сами ще се лишат от големия шанс за влизане във въздушната зала на славата.

Всички участници в тазгодишния финал, с изключение на Жоро „Фотото” Николов и Боби “El Capiten” Димитров, са дебютанти в шампионата и са силно мотивирани да покажат безкрайна лудост и иновативно въздухарството, за да спечелят титлата. „Фотото” от своя страна, излиза на финала да защитава шампионската си титла от миналата година и предстои да видим дали напрежението от отговорността или хладнокръвието на опита ще надделеят при неговото представяне. Още един фактор в полза на неговото самочувствие е деветото му място от Световния финал 2013 – участник дебютант, от дебютираща страна, с класиране в първите 10.

Няма специални изисквания, за участие в шампионата по въздушна китара. Не се изискват и умения за свирене на истинска китара.



Въздушната китара е свирене на невидим инструмент, тоест въздух. Състезанията се провеждат в два кръга по една минута. В първи кръг всеки състезател изпълнява едноминутно парче, което е подготвил и тренирал предварително. Във втори кръг всички състезатели изпълняват едно и също непознато, едноминутно парче, за да може журито да ги оцени на еднакъв критерий способностите им за импровизация.

Препоръчително е сценичното поведение на участниците да имитира блестящо или да надминава безпощадно харизмата и динамиката в сценичното поведение на любимите им рок звезди. Обикновено има два вида участници – въздухари със сериозни намерения и въздухари, които идват просто да се забавляват. Журито оценява безпристрастно и двата вида с оценки от 4.0 до 6.0, като другите два критерия освен владеенето на сцената и публиката са убедително наподобяване на свирене на китара, и въздухарство – въплъщаване на духа и мисията на Въздушната китара.

Мисията на Въздушната китара е да спомогне за постигането на пълен световен мир. Когато човек свири на Въздушна китара, ръцете му са заети и не може да държи оръжие. Според идеологията на Въздушната китара, ако всички хора по света заедно засвирят Въздушна китара, настъпва световен мир, климатичните промени престават и всички злини изчезват.

Make Air, Not War.