Мария Шарапова вече е сгодена за британския милиардер Алекс Гилкс, но преди връзката си с него в продължение на няколко години рускинята бе жената до първата ни ракета Григор Димитров. Двамата бяха наричани звездната двойка на тениса, а заради българина се стигна дори до скандал между Шарапова и Серина Уилямс.

През 2012-а, след като спечели Ролан Гарос, Шарапова развали годежа с тогавашния си приятел - словенския баскетболист Саша Вуячич. "Не можеше да приеме, че аз бях по-успешна в своя свят, отколкото той - в неговия. Успехите ми, славата ми, парите ми се превърнаха в непреодолимо препятствие за него. Почувствах се като в капан", пише рускинята в автобиографията си.

"Очаквах партньорът ми да бъде и мой приятел. Двамата да бъдем равни - пише Мария в книгата си. - В тениса има едно безкрайно пътуване от един град към друг. А един мъж винаги иска да е мъж. Но когато пътуваш, сама трябва да си бъдеш мъж. А ако гаджето ти иска да пътува с теб, това почти сигурно, означава, че ще жертва кариерата си, за да бъде с теб. Но има и друга възможност - също да бъде професионален тенисист. Трябваше да изживея и това."

През октомври 2012-а, по време на турнира в Пекин, получава странно съобщение от агента си Макс Айзенбад: "Григор Димитров поиска номера ти." Мария отвръща: "За какво му е." А агентът контрира: "Как за какво? Не разбираш ли?" Шарапова разказва как веднага след това е потърсила на колко години е Димитров. Тогава Гришо беше на 21, четири години по-млад от Маша. "Спомням си, когато го забелязах в една алея на Уимбълдън - вървеше уверено и с голяма усмивка на уста, с която демонстрираше, че разбира напълно колко привлекателен е - разказва още рускинята. - Тогава казах на треньора си: "Благодаря на Господ, че не е от моето поколение." Защото можеше да стане много опасно. Опасно разсейващо..."

В началото Григор и Шарапова започват да си пращат имейли, след което идват телефонните обаждания и разговорите по Skype. Майката на Маша - Елена, нарича разговорите с българина "терапевтични сесии", тъй като след тях Шарапова винаги е с грейнала усмивка на лицето. Известно време комуникацията им протича в чисто приятелски стил. Шарапова дори не се интересува от развитието на кариерата на Григор. Разговорите им са на чисто човешка тематика. Но след като Григор успява да се класира за основната схема на Мастърс-а в Париж, нещата се променят.

Малко по-късно отново Димитров прави първата по-сериозна стъпка и се появява на вратата ѝ с букет червени рози и огромно плюшено мече. Следва въпросът дали Шарапова иска да бъдат заедно. "Не очаквах това и не бях готова за подобна връзка - пише в книгата си рускинята. - Но Григор отговори: "Ще почакам. Знам какво искам - теб." Двамата решиха да направят връзката си публична на Коледа, когато Шарапова седна на едно столче покрай корта, за да наблюдава тренировка на Григор. Мария споделя, че е обичала да гледа развитието на българина във всички аспекти.

"Пред погледа ми той се превърна от момче, което се страхуваше да даде повече пари за добро място на самолета за Австралия, в мъж, който лети сам в частни самолети (Ричард Брансън - б.а.), поверени му от негов приятел-милиардер - разказва Шарапова.