Досущ като в анимацията "Лейди и Скитника" Никол Станкулова получава своята любимка Шарлота като коледен подарък, украсена с панделки.

Единствената разлика с детското филмче е, че бретон шпаньолът не изскача от кутия, сложена под елхата.
Това се случило преди 13 години - точно толкова, на колкото е Шарлота.

Първоначално 11-годишната Никол искала ротвайлер. След съвещание семейството решило, че няма как да гледа толкова голямо куче в апартамент и всички единодушно решили да си вземат кокер.

Шпаньолът направил пакост още в първата си нощ в новия дом. Докато всички спели, тя съборила коледното дърво и с голям апетит излапала шоколадовите играчки, с които била окичена елхата. Преяждането с лакомства не се отразило на кучето, но за сметка на това оставило няколко кафяви отпечатъка върху килима на пода.

За разлика от другите малки кученца Шарлота не обичала да гризе обувки. За сметка на това видяла сметката на бенджамина на майката на Никол. Опитала се да зарови кокал под него, но единственото, което направила, е да убие растението и да напълни стаята с пръст.

Красивата синоптичака на Нова тв има и друг ярък спомен от хранителните подвизи на Шарлота. Кучето яло кекс, а количеството толкова голямо, че когато Никол и родителите се опитали да се приберат вкъщи, едва успели. От вътрешната страна вратата била затисната от преялата Шарлота, просната немощно на пода. Комичната картинка се допълвала от  пудра захар по цялата физиономия.

С храната не, но с ушите Шарлота има проблеми като всеки кокер, особено през лятото. Тогава осилите ги дразнят и възпаляват. За да не ги топи в храната си всеки път, когато яде, тя има специална купичка. Съдът е пригоден специално за любимци от нейната порода - по-тесен е и няма как вътре да попадне друго освен муцуната на кучето.

Преди години пък се оказало, че Шарлота има алергия от краставици. Това стопаните разбрали, когато цялата й муцуна се подула. Шарлота веднага спряла консумацията на този вид зеленчуци.

Това далеч не било най-лошото, което кучето преживяло. Преди 3 години я блъснала кола. Лекарите казали, че ще е парализирана до живот, дори поискали да я приспят, за да не се мъчи. Никол се възпротивила и твърдо решила, че ако това стане, ще сложи катетър и ще купи инвалидна количка за кучета. Дори възнамерявала да се научи как сама да сменя катетъра. Въпреки лошата диагноза не минало много и Шарлота се вдигнала на лапи.

Последствията от инцидента дошли 2 години по-късно. В резултат на стреса се появили три тумора - два на млечните жлези и един на вътрешния клепач. Оперативно отстранили раковите образувания. Веднага щом Шарлота излязла от упойка, все едно изобщо не била оперирана - скочила от дивана, готова да си хапне нещо вкусно.

Шпаньолката не е давана на мъжки за разплод, но въпреки това е била бременна веднъж. Бабата и дядото на Станкулова я взели с тях на семейната вила близо до София. Те я изпуснали и един уличник, който хвърлил око, свършил работата. Кучето не успяло да доизноси бебетата си и в резултат се родили три кученца, като нито едно от тях не оживяло.

Въпреки всичко, през което е преминала, Шарлота изобщо не изглежда като 13-годишно куче. Само побелялата козина говори за възрастта . Никол не иска да мисли за момента, когато любимката вече няма да я има, но е сигурна, че никой няма да я замени.
Преди шпаньолката да се появи, Никол имала и други любимци. Първа в дома на семейството дошла сиамката Пацка. Нея бащата на синоптичката прибира от улицата. Никол толкова се зарадвала, че постоянно я обличала в рокли. Така предрешена, Пацка обичала да се разхожда до балкона на съседите. Оттам тя крадяла често току-що приготвено на скара месо. Веднъж съвсем прекрачила границата и влязла директно в съседния апартамент. Издокарана в обичайната рокля, тя се шмугнала в леглото на съседката и съвсем разбираемо изкарала акъла.

Известно време заедно с котката съжителствал един хамстер. Това не продължило дълго, защото Пацка го изяла, без да мигне окото. По същия начин си отишли и домашните риби.

Един ден сиамката избягала и повече не се върнала. Така или иначе, едва ли щяла да се спогоди с Шарлота, защото като всяко куче и шпаньолката не понася котки - гони ги, а ако хване някоя, се опитва да я изяде. И таралежи не обича. Веднъж, борейки се с един, си надрала носа на бодлите му.