Холивудската актриса Шарън Стоун изрази възмущението си, че Мерил Стрийп е единствената американска звезда сред дамите, около чието име се гради статут на икона. До откровението на екранната Джинджър от „Казино“ на Скорсезе се стигна, след като в интервю за мемоарите й бе повдигнат въпросът за колежката й.

След като пише в книгата си, че жените в Холивуд са постоянно настройвани една срещу друга, Стоун не пропусна да изрази мнението си за почти безупречната репутация на Стрийп. От интервюиращия тя е попитана дали мнението й се е променило, след като успяла да се засече със звездата от „Изборът на Софи“ на снимачна площадка, актрисата се разбунтува срещу изказа.


„Харесва ми как ме попита за времето, в което „най-накрая съм получила възможност да работя с Мерил Стрийп“. Не каза, че тя е получила възможността да работи с Шарън Стоун или че двете сме успели да работим заедно“, казва Стоун.

Тя е категорична, че харесва колежката си, която преди дни стана на 72 години, като актриса и като жена. „Но според мен, има други актриси, които са също толкова талантливи, колкото е тя. Цялото това иконизиране на Мерил Стрийп е част от удара, който Холивуд нанася на жените“, допълва още Стоун.


Според нея Вайола Дейвис, Ема Томпсън, Джуди Дейвис, Оливия Колман и Кейт Уинслет са сред актрисите, чиито качества са съизмерими с тези на екранната Мирана от „Дяволът носи Прада“. „Но като кажеш Мерил Стрийп и всички падат на земята“, не разбира още Стоун.