Виолина Маринова от Русе, Димитър Тончев от Пловдив и Ивайло Спасов от Кърджали са тримата финалисти в шести сезон на MasterChef. Николай – Файчето, Елени и Краси отпаднаха в неделя вечер на крачка от финала и борбата за титлата „MasterChef на България“. Митко бе първият участник, който си извоюва място на финала. Носителят на златна престилка, дадена му от Chef Токев, бе победител в първата битка, а именно – кутията на MasterChef.

Задачата на хоби готвачите бе да приготвят ястието, с което се явиха на кастингите, но те трябваше да го подобрят и надградят. Митко успя да превърне своя таков сладолед с портокалови сфери в супа с консуме от какао, а шеф роу бе толкова възхитена, че обяви: "Момичетата ще тичат след теб. Висок, красив мъж, който прави страхотни десерти".

Елени пък бе участникът, който напусна шоуто след първата битка. Според Chef Михалчев нейните черни равиоли в различни форми, с пяна от пармезан и горчица от ябълки са били едно от най-лесните ястия и тя е трябвало да се постарае повече.

„Елени, ти пренесе в нашата кухня тази специфична средиземноморска страст към готвенето. Ти оцеля в цели 7 елиминации. Никога не спирай да преследваш мечтите си. Вярвай, защото ние тримата ти казваме, че можеш“ – с тези думи от името на журито Chef Роу се обърна към Елени при нейното напускане. „Малко ме е яд. Аз лично за себе си се надградих, за мен беше една силна емоция и мисля, че съм показала много. Аз ще продължа да следвам мечтите си, ще ги достигна и един ден ще ви поканя в моя ресторант, за да опитате моите вкусни ястия“ сподели Елени.

„Хвани ме, ако можеш“ бе второто предизвикателство, в което всеки участник трябваше да приготви красиво и вкусно основно ястие. Първият, който приключи със задачата, трябваше да натисне тромбата в студиото. Това осигури на останалите трима участници само минута, за да завършат ястието си. Това абсолютно ново предизвикателство изпрати на финал Виолина, която освен най-бързо, се справи и най- добре. Със състезанието в този му етап се сбогува Файчето, в чиято чиния липсваха компоненти.

„Файче, на тази арена ти беше могъщ противник и покровител. Конкурентите често се обръщаха към теб за съвети и ти не отказа на нито един от тях. Ти държиш и рекорда в кутията на MasterChef цели 6 пъти в топ 3. Не се съмняваме, че твоето пътешествие ще продължи със синия мотор и след като излезеш от кухнята. На добър път и за много хиляди километри.“ – с тези думи Chef Михалчев изпрати продуцента от кухнята на шоуто.

„MasterChef е едно голямо приключение. Едно от най-хубавите ми изживявания е това. Наравно с отиването ми до другия край на света….“ „Когато влязох в MasterChef, нещото което казах на себе си, е че ще вървя докъдето стигна. Достойно, гордо и по възможно най-добрият начин. Смятам, че така направих“, обобщава участието си Файчето.

За последното място на големия финал се бориха Ивайло и Краси, които в епичен дуел трябваше за 30 минути да приготвят 3 идентични вегетариански хапки. Или както Chef Роу обобщи - „Търсим експлозия от вкусове“. Краси беше затруднен, защото той е добър в приготвянето на месо. И все пак той успя да приготви уникални хапки с шоколадова коричка, гъби, кестени и манго. Ивайло избра да приготви тофу в кисело-сладко-лютив сос, чесън и кориандър. И двамата участници се справиха блестящо, затова детайлите решиха изхода от двубоя.

„Ти си построил една хапка на няколко нива, всяка от тях с различно усещане, вкус, визия“. Това е една хапка, която всеки би обичал, освен ако няма деликатно немско стомахче“ каза Chef Роу за направеното от Ивайло, който единодушно бе определен за трети финалист в MasterChef.

„Краси, ти си един от най-вдъхновяващите участници в историята на MasterChef. Никога не е късно човек да се промени и да отвори нова страница в живота си. Ти си пример за всички млади хора, които някога са проявили слабост. Имаш изключителен дух. Децата ти ще се гордеят с теб. Сваляй престилката и взимай мечовете“ каза Chef Михалчев на Краси. Chef Роу допълни думите на колегата си така – „Краси, аз на никого не казвам продължавай да готвиш. Казвам го само на тези, на които вярвам, че ще продължават да го направят. Ти имаш удивително чувство за вкус и по някакъв начин докарваш нещата много странно, интересно и е много автентично. Пожелавам ти успех и започни – това не е краят, а началото!“

„В тази кухня прекарах три месеца и срещнах много готини хора. Но най-важното е, че повярвах в себе си. Времето, прекарано в тази кухня ме убеди, че тези две ръце са направени да готвят… Сега излизам като машина, с гордо вдигната глава и с поглед в бъдещето“ каза на сбогуване Краси.

Кой ще бъде големият победител в шести сезон на MasterChef ще стане ясно на 6 декември от 20.00 часа.