С общо шест медала и едно световно признание в сферата на киокушин се завръщат състезателите на Българската карате киокушин федерация (БККФ) от Япония. Там през през изминалия уикенд се проведоха няколко големи състезания – Световното първенство по ката и кумите за младежи и девойки по киокушин-кан и турнирът All Japan в абсолютна категория за мъже и жени.

Още в първия ден – събота, усилията на каратеките ни се увенчаха с успех. След оспорвани срещи с представителки на Япония и Южна Африка, Станислава Бойчева от Бургас завоюва абсолютната шампионска титла от турнира All Japan. Титлата е голямо признание в света на киокушина в международен мащаб.

В същия ден се проведе и световното по ката, по време на което Валерия Лозанова стана бронзова медалистка.

Вторият ден на първенството се оказа също много успешен за българските каратисти. Васил Димитров спечели златно отличие в най-тежката категория, а Яни Кръстев взе бронзов медал. Валентин Вълчанов и Мариела Любенова за малко не успяха да спечелят своите финали, но завоюваха вицешампионските титли. Валерия Лозанова пък се пребори за втори медал от Япония, като спечели бронз в категорията кумите.

Треньорите на отбора Сенсей Захари Дамянов и Семпай Станислава Бойчева оцениха българското участие в турнира All Japan като много успешно и коментираха, че малко не е достигнало на нашите каратисти, за да вземат още медали. Това състезание беше последното за младежите. На мъжете и жените им предстои още едно голямо първенство до края на година - Световното Първенство на Kyokushin World Union (KWU). То ще се проведе в Русия на 9 и 10 декември.

Каратеките ни вече пътуват към България, като се очаква утре сутрин около 08:50 ч. да пристигнат на летище София.