На 25, 26 и 27 март 2016 г. в град Калофер, за пореден път ще се проведе най-големият конкурс за български фолклор XVI НМФК „Орфееви таланти“.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на град Калофер г-н Румен Стоянов. Организатор е Български национален младежки фолклорен съюз, а съорганизатори кметство Калофер и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - град Пловдив. Събитието се провежда едновременно в 6 оборудвани зали, като се допуска участие на таланти без ограничение в тяхната възраст, пол, раса вероизповедание и др. Конкурсът обхваща всички направления на българския фолклор: песни, инструментали, танци, автентичен и обработен фолклор, авторска музика на фолклорна основа, видеоконкурс. Всички участници и техните произведения се оценяват от 20 членно жури с председател проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ - Пловдив, разпределено в 6-те зали. Тази година XVI Национален музикално – фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ ще се открие на 25.03.2016 г. от Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ – гр. Пловдив.



На 25 и 26 март 2016 г. от 09:00 ч. до 20:00 ч. ще се състои конкурсната програма на всички заявили участие. На 27.03.2016 г. от 11:00 ч. ще се проведе заключителния гала-концерт, където ще се връчи ГРАНД ПРИ и специални награди от председателя на БНМФС, г-н Николай Гурбанов и кмета на град Калофер, г-н Румен Стоянов. От 15:00 ч. ще се състои Годишно общо събрание на БНМФС, след което официален коктейл за всички гости.

Очаквани официални гости: Министърът на културата, Областния управител на град Пловдив, Председателя на комисията по култура и медии при Народното събрание, експерти от МОН и Министерство на културата и много други.