На 23-ти юли, Градският парк на Карнобат посрещна брейк артисти от цялата страна за станалия вече традиционен Карнобатъл 2016, част от Балканския фестивал на изкуствата, който се провежда за трета поредна година в града.

Победители в епичната танцова битка станаха Shifura и Тhe Кid, които си спечелиха първото място с единодушното решение на журито в състав: легендарният брейк артист Петър Костовски, създател на Electric Force crew, руската брейк звезда B-boy Slav и живеещият в Лондон  Juju Rock. В състезанието взеха участие 11 двойки, които показаха умения и самочувствие на сцената.

„Имаше голямо разнообразие на участници от различни краища на България, внесоха много енергия и танцуваха с много желание за победа. Живи, енергични, напористи, всички те показаха различни стилове, демонстрираха много силови движения в брейка. Участниците трябваше да бъдат много издръжливи, защото всяка битка беше от три рунда и изискваше не само сила, но и музикалност, за да могат да завършат на точния момент от музиката. Това най-добре го показаха, разбира се, победителите. Гостите от журито, B-boy Slav и  Juju Rock вдигнаха нивото, защото когато има добро и високо ценено жури  и самите танцьори се мотивират и дават повече от себе си.”, обобщи Петър Костовски.

Преди състезанието жителите и гостите на Карнобат имаха възможност да видят отблизо „техниката” на атрактивните движения на брейк танцьорите в организирания уъркшоп, воден от трите журиращи звезди.

След битките сцената превзеха концертите на Карнобат Рок. Младата ямболска група Seconday се раздаде докрай и плени по-младата част от публиката, артистите Ангел и Мишо изненадаха зрителите с красиво огнено шоу, а рок-легендите Монолит припомниха „Блажените години”, когато  rock&roll-ът беше млад.

Неделният ден на Балканския фестивал на изкуствата премина също толкова динамично и атрактивно. В градския парк се проведе единадесетото издание на конкурса „С песните на Стайка Гьокова” и третото издание на „Сватбарско надсвирване”. Легендарният глас Стайка Гьокова, патрон на едноименния конкурс, обяви специалната награда за най-добре представилият се оркестър – тя е за орк. „Бисери” от град Котел с ръководител Младен Малаков. Първото място в конкурса грабнаха карнобатските виртуози орк. „Пъстрича” с ръководител майстора на гайдата Тодор Димитров. На второ място са орк. „Елхово” на Николай Георгиев – Кайчака, а на трето се класираха орк. „Величко Памуков бенд” от град Котел.