Ширин Местан доскоро беше председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Магистър по английска и руска филология. Съпруга е на заместник-председателя на ДПС Лютви Местан.

В момента Ширин е сред фаворитите в благотворителното шоу „Байландо”, в което известни личности се борят за реализирането на различни благотворителни каузи...

- Как се запознахте със съпруга ви Лютви Местан и всъщност той ли е наистина голямата ви любов?
- Срещнахме се и се „взехме”, както се казва, сравнително късно – и за мен, и за него това беше втори брак. Вероятно сме се харесали от пръв поглед, но любовта пламна по-късно, в една болница, в която той лежеше почти разглобен след една катастрофа.

- Какво ви се случи?
- Почувствах невероятно силна емоция, нещо сякаш се преобърна в мен, това се случи. Той лежеше в ужасно състояние и аз за нищо на света не исках да го оставям сам. Беше потънал в отчаяние, защото в същата тази катастрофа бяха починали наши двама близки приятели, и аз просто реших да направя всичко, дори невъзможното, за да го извадя от това.

- Как точно се е случила тази катастрофа?
- Стана край град Бяла. Колата, с която е пътувал Лютви, се забива челно в автобус. Той през това време е спял и кракът му буквално се разбива. За миг са си помислили дори, че е загинал, но слава Богу, оказа се друго. Правех му сама инжекциите със стрихнин, за да се излекува, защото впоследствие ни предложиха нетрадиционно лечение.

- С какво успя да ви спечели Лютви Местан?
- Навлизаме в прекалено лични територии, а те едва ли са интересни за вашите читатели. Затова ще кажа само, че той е изключителен. Умее да накара жената да се почувства специална. До него аз наистина се чувствам специална, желана и обичана. Това, което може би най-силно поддържа любовта ми е, че той не спира да ме впечатлява не само с интелекта си. Интелектът е важен, но лишен от духовност, губи смисъла си. Не е без значение и фактът, че Лютви е успешен в работата си. Независимо дали си го признаваме или не, ние, жените, обичаме силните и успели мъже.

- Той успя ли да преодолее психическата травма от жестоката катастрофа?
- Да, абсолютно, абсолютно. Той няма никакви проблеми с това. Вече няма нито физически, нито психологически травми, само лошият спомен, за който се стараем и двамата да не мислим. То, неговото излекуване, беше като чудо.

- Защо напуснахте Агенцията за закрила на детето, на която бяхте председател? Да не би да е упражняван някакъв политически натиск върху вас?

- Мисля, че постъпих коректно, което не означава, че биха ме оставили. Управляващите имаха пълното право да изберат с кого искат да работят в тази област. Освен това си мисля, че аз достатъчно време работих там – 8 години.

Върху мен никога не е бил упражняван какъвто и да е било политически натиск, за това и дума не може да става. Решението да напусна си беше мое, което не означава, че не съм го съгласувала.

- В момента участвате в „Байландо”. Каква е атмосферата зад кулисите– усеща ли се някаква форма на напрежение, дори на удари под кръста, какъв дух цари зад камера?

- Благодаря ви за този въпрос. Аз съм много щастлива, защото имам невероятния късмет и шанс да попадна в тази среда, защото в нея наистина има уникални личности. И искам да ви кажа, че тези личности съвсем не са само сред т.нар. звезди, не по-малко интересни и завладяващи се оказаха мечтателите. Няма напрежение, нито удари под кръста, цялата атмосфера, повярвайте ми, е изключително вдъхновяваща. Ние помежду си имаме невероятно приятелски отношения – постоянно си пожелаваме успех и това, което виждате като посрещане и изпращане на сцената на всяка следваща двойка, не е само за пред камера, не е изкуствено. Атмосферата подобава на идеята, която имат за „Байландо”, защото всяко друго поведение би я принизило.



- Под „принизяване” вероятно имате предвид ситуацията, която се получи в нощта на елиминациите, когато се състезавахте с двойката на Калина Крумова – тогава превърнаха сценичната ви надпревара в чисто политическа битка между ДПС и Атака?
- Опитът мечтите да бъдат политизирани е отвратителен, независимо откъде идва той. Това наистина принизява и ние би трябвало да правим тъкмо обратното. Аз не съм си позволила досега, няма и да си позволя нито веднъж да спомена дадена политическа сила или изобщо дума, свързана с политика. Няма да си го позволя, докато съм в това предаване.

Смятам, че сме там, за да се отдадем на мечтите си, а не да ги експлоатираме. Така че лошите думи и спекулации, за които на елиминациите и водещите ме попитаха, дори изобщо не трябва да бъдат коментирани. Дори вашият вестник, който е с шоу профил, е по-сериозен от тези провокации, които идват от едно несериозно за мен издание. Трябва да имаме силата да приемем решението на зрителите.

- По този начин излезе в един момент, че състезанието по танци се превръща в чисто политическа битка?!
- Това е недопустимо! Смятам, че мечтите на тези хора заслужават друго поведение. Нямам конфликт с никого, а и вие видяхте, че когато разбрахме, че ние оставаме в надпреварата, а Калина Крумова и партньорът й отпадат, най-приятелски се поздравихме. Искам да ви кажа и че най-чистосърдечно пожелах на Калина успех на каузата и тя може да го потвърди.

- А има ли доза истина в това, че сте в постоянен конфликт със стилистите на предаването?
- (Смее се.) Аз много се смях, когато чух, че е писано подобно нещо. Вярно е, че съм придирчива към външния си вид и вероятно това е провокирало подобни коментари. Но не го правя от каприз, а от уважение към публиката. Вярно е също така, че поисках стилистите да се съобразят с годинките ми.

Не крия, че съм на 47, а това, ще се съгласите, налага определени стилови ограничения. Аз от своя страна, разбира се, съм наясно, че това е шоу, а не пуританска сбирка, и също се съобразявам със стилистите. Затова всички видяха, че самбата ми май не беше толкова „облечена”.

- Съпругът ви Лютви Местан как коментира участието ви – критикува ли например тези не толкова, но все пак и по ваше мнение по-разголени тоалети, за които си говорим?

- О-о-о, подкрепя ме напълно. Все пак аз и Лютви не сме задръстеняци и се надявам поне отчасти да покриваме критериите за светски личности.

- Стигали ли са до ушите ви твърденията, че шоуто, макар и с благороден характер, е уговорено? Попитах същото и вашия конкурент на сцената - водещия Христо Калоферов. Позицията му беше категорична – не би продължил участието си в случай на уговорки.
- И моята реакция би била същата, абсолютно. Едва ли обаче би се допуснало подобно нещо. Не вярвам, че точно в този формат може да присъства каквато и да е било уговорка.

- Може би не е случаен фактът, че каузата ви в „Байландо” е отнесена към същото, към което имахте отговорност, и докато бяхте на поста председател на Агенцията за закрила на детето, а именно - към бъдещето на децата. Кажете ми, какво изпитахте при вида на ужасяващите кадри за сираците от Могилино, изобщо за непрекъснато съобщаваните случаи за изнасилени или сексуално малтретирани деца?
- Склонна съм да приема, че нищо не е случайно. На този свят няма нищо случайно. Аз цял живот съм се занимавала с деца и млади хора. Преди да стана председател на Агенцията за закрила на детето, съм била и преподавател, така че животът ми изцяло е отдаден на младите хора и обожавам да се занимавам с тях. Винаги съм работила честно, за да постигна най-доброто за тях. Агенцията има определени правомощия и ги е осъществявала така, както са разписани в закона.

Ако имате предвид, че й се вменяват твърде често отговорности, които не са в нейните правомощия, точно затова става въпрос. Вероятно заради името на самата Агенция – за закрила на детето, хората са склонни да отнасят всички въпроси, свързани с децата към нея – да, но в закона конкретно са вписани нейните правомощия. Тя е за координация и контрол и няма никакви разпоредителни функции, и още по-малко със средствата за домовете. Те не са от нейната компетенция. Колкото до децата от Могилино, още през 2006 г., много преди филма на BBC да бъде излъчен, Агенцията беше направила своята проверка и даде категоричното си становище, че домът трябва да бъде затворен.

- Целият народ стана свидетел и на разтърсващите кадри от Асеновград с писъците на две деца, които бяха отнети от бащата заради решение на съда?!
- Говорите за двете дечица – майка им беше от Полша, а бащата е българин. Да, за жалост кадрите бяха действително разтърсващи и за жалост българската страна нямаше какво да направи в случая. По закон двете дечица се водеха и полски граждани, и по решение на съда те трябваше да бъдат върнати на майката. Наложи се България да изпълни решението на съда. Разбира се, от гледна точка на детската психика, цялата ситуация беше кошмарна.

- Ставали ли сте досега пряка или косвена жертва на измама? Аз знам за един случай, при който в Областния съвет на БЧК в Пловдив се обажда младеж с разтреперан глас, който казва: „Аз съм от кабинета на Ширин Местан, сляп съм и ми трябват спешно 500 лева”...
- Да, имаше такъв младеж, който от мое име се беше обаждал и обръщал към различни организации, за да иска съдействие за деца, да събира пари. Моментално подадох жалба в полицията. Въпросният младеж беше задържан и доколкото знам, получи и присъда. Наистина е бил изкусен измамник – преправен, тънък, жалостив, предизвикващ състрадание глас. Неприятно е наистина. Друг път не съм ставала жертва на измама.

- Малко дискутиран, но със сигурност любопитен е фактът, че вие сте шампион по тенис на маса, а също и почти полиглот – знаете общо 4 езика. Амбициозна и целеустремена дама сте май?
- Благодаря ви (смее се). Лично аз не съм била шампионка, но бях част от отбора, станал шампион в този спорт. Даниела Гергелчева беше голямата звезда в нашия отбор. Сега живее в Монпелие, но се виждаме от време на време. Тя си идва често и в родния ни Момчилград, където е и знаменитата школа по тенис на маса. А към чуждите езици винаги съм имала слабост. И ако имах повече време, даже бих се амбицирала да науча и още езици.

Интервю: Анелия Попова, blitz.bg