На 13, 14 и 15 октомври тази година Школата Кабаиванска ще представи пред българската публика най-новия си мащабен проект – спектакъла „Норма“ от Винченцо Белини на големия режисьор Уго де Ана.

Продукцията е съвместен проект на Софийската опера и балет и Нов български университет, а съставът на артистите ще бъде попълнен само с ученици от майсторските класове на Райна Кабаиванска от България и Италия.

Непосредствено преди представленията на „Норма“, публиката ще има възможност да види и традиционния галаконцерт на участниците в тазгодишния, XVII-ти Международен майсторски клас на голямата оперна звезда, който ще бъде представен на 24-ти септември отново на сцената на Софийска опера.

Кандидатите за прослушването на 6-ти септември могат да се регистрират на официалния сайт на Райна Кабаиванска www.rainakabaivanska.net. Регистрацията е вече активна, а условията за участие са кандидатите да имат музикално образование или в момента да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да имат подготвени пет арии за конкурса.
След прослушването, г-жа Кабаиванска ще подбере лично 15 млади оперни певци, които ще имат възможност да работят с нея над вокалните си и актьорски умения от 7 до 23 септември. Галаконцертът на 24 септември ще представи пред публиката най-добрите от тях, които ще получат и стипендии за продължаващо обучение в България и Италия.



Идеята за подготовка на ежегодни оперни спектакли, последващи Майсторските класове, е продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да помага представянето им на международната оперна сцена.

До момента са реализирани 3 подобни проекта. През 2016 с огромен успех пред българска публика минаха трите спектакъла на операта „Турандот“, след като през 2010 година НБУ и Софийската опера реализираха операта „Бохеми“ със студенти на голямата оперна прима от България и Италия. Постановката се игра в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. - и два спектакъла в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, в партньорство между Нов български университет, Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия.

Тази година Фонд „Райна Кабаиванска“ към Нов български университет ще присъди стипендии на обща стойност 80 000 лева, с помощта на които най-добрите участници в Майсторския клас ще продължат обучението си в България и Италия при опирната прима. Традиционни партньори и дарители на Фонд „Райна Кабаиванска“, които осигуряват средствата за награден фонд на младите таланти, са Столична община, Фондация „Америка за България“ и Фантастико.