Една ярка звезда, която подари на милиони почитатели по света своя безкраен талант и го превърна в звезден прах. Така както белият прах я отне от феновете й, пише big5.bg.

Музикалната икона живееше по собствени правила. „Много отдавна реших, че няма да следвам ничия сянка. Може да се проваля, или пък да успея - но поне ще е било така, както съм вярвала...Онова, което е в твоята душа е само твое," споделяше приживе Уитни.

Приказката за нея започва с излизането на едноименния й дебютен албум през 1985 г. Уитни завладява света, както никой друг артист в музикалната история. Тя е не само един изключителен глас. Тя притежаваше истинска харизма и царствено поведение на сцената. Хюстън прави забележителна кариера с над 170 милиона продадени копия от албуми, сингли и видео/DVD-та в целия свят. Книгата с рекордите на Гинес я обявява за „Най-награждаваната изпълнителка на всички времена" заради невероятната цифра от 411 награди, които Уитни получава, включително 6 Grammy, 2 Emmy, 23 Американски музикални награди и 16 награди на списание Billboard.

„Още когато реших да стана певица, майка ми ме предупреди, че ще бъда много самотна. Като цяло ние всички сме самотни. Самотата идва с живота," признава певицата. И тя лекува самотното си сърце с белия прах. Кокаинът е единственият й приятел, който остава с нея докрай. „Най-после осъзнах, че не е престъпление да нямаш приятели. Можеш да излъжеш хората. Можеш да заблуждаваш всеки по всяко време, но не можеш да излъжеш себе си. Вечер, когато си отидеш у дома, се изправяш срещу истината. Аз съм и най-добрия си приятел, и най-лошия си враг," не криеше Хюстън.

Пряк свидетел на кокаиновата й страст става шофьорът й Ал Боуман. В течение на двете десетилетия, в които е бил шофьор на Хюстън, той е виждал изпълнения с дрога живот на певицата преди и след раждането на дъщеря й. Боуман е наблюдавал безпомощно как Хюстън и съпругът й Боби са се друсали до припадък почти всеки ден. Боуман също си спомня как е карал Хюстън до гетата в Лос Анджелис, където тя се е срещала с дилъри.

Когато обаче зависимостта на Хюстън станала толкова силна, че певицата започнала да се друса пред дъщеря си без да се крие, шофьорът разбрал, че тя е преминала всякакви граници. Петгодишното дете е скачало на задната седалка на лимузината и си е играело с любимата си кукла, докато на другата седалка са се намирали родителите му. Докато дъщеря им си играела до тях, Хюстън извадила малка лула, напълнена с кокаин, и без притеснение я запалила. Правейки това, тя казала на Боби: „Бебчо, успокой се, мама и тате правят неща за възрастни". „Не можех да повярвам, беше съкрушително, извън контрол. Уитни бе тотална катастрофа. Повече не можех да гледам как дъщеря й се намираше насред всичко това, беше много тъжно. Исках да й помогна, но Уитни беше твърде извън контрол и не слушаше никой", спомня си шофьорът.

На 11 февруари 2012 г. Хюстън бе открита мъртва от неин роднина във ваната на хотелската си стая в хотел Бевърли Хилтън. Световните медии и феновете й бяха шокирани. Италианският в. "Стампа" нарича певицата "нещастен славей, който не можеше да живее". "Отиде си тъжната кралица", писа в. "Република". Уитни Хюстън беше Гласът, който всички обичаха, отбеляза в. "Кориере дела сера". Краят на една пропаднала кралица - така френският "Фигаро" озаглави статията си, посветена на кончината й. Животът и смъртта на Уитни Хюстън са историята на един шеметен възход, възпрян от наркотиците, написа тогава в. "Вашингтон пост". Уитни Хюстън беше гласът на победата, но кралицата на мъката според в. "Ню Йорк таймс".

Никой не можеше да спаси певицата от печалния й край, след като тя пропиля цялото си богатство от 100 милиона британски лири заради своята зависимост към кокаина. "Аз бях неин съпруг и предполагам, че някои хора биха си помислили, че съм можел да дам повече от себе си, за да й помогна. Направих всичко, което бе по силите ми. Тя беше моето момиче и ако можех да направя още нещо, щях да го сторя," сподели съпругът й Боби Браун.

При неизяснени обстоятелства в края на януари тази година, дъщерята на Уитни пое към среща с майка си. 22-годишната Боби Кристина Браун бе открита в безсъзнание във ваната у дома си. В месеца, когато нейната майка напусна този свят преди три години, дъщеря й също избра смъртта. „Боби винаги искаше да бъде като майка си и сега, както изглежда, тя е вървяла по нейните стъпки. Сърцераздирателно е, голяма трагедия. Това младо момиче израсна в един свят, в който не трябва да живее нито едно дете", спомня си шофьорът на звездното семейство.