Не на твърде големите устни. Под този надслов премина 16-тият Световен конгрес по естетична медицина в Монте Карло, чийто патрон беше Принц Алберт ІІ. Тенденцията повелява да се избягват набиващите се на очи огромни джуки, така налагани от много светски персони у нас.

За тази новост съобщи д-р Анелия Здравкова, която беше сред поканените български специалисти по дерматология на конгреса. "При младите жени има „бум” на търсене на корекция на зона устни. Обемът им обаче трябва да бъде съотнесен към формата и обема на другите части на лицето. С възрастта устните губят плътността си, а цветният им контур се размива. Вертикалните бръчки и ъгълчетата на устните застават надолу, като придават тъжен вид на изражението. Филърите на основата на хиалуронова киселина за идеалното средство за възвръщане младежкия вид на устните", съветва специалиста на Jewel Skin Clinic Здравкова.

Подходът в усъвършенстве на контура на лицето трябва да бъде чрез „профилопластика” - в профил и в ¾ профил, с цел по-доброто определяне на пропорциите на различните лицеви елементи и по-естествения им вид след корекциите. Устните трябва да бъдат забелязвани, защото са красиви, а не защото са големи. Инжектирането на хилуронова киселина е препоръчително да се комбинира с лазерна процедура или пилинг за периоралната зона. Да се въздейства върху овала на лицето, като се третира отпускането на кожата чрез радиочестотно моделиране. Поставянето на конци може да отговори на нуждите за лифтинг на лицето и шията, макар че пациентите най-често се страхуват от тази процедура, тъй като е по-инвазивна.

Ботулиновият токсин неоснователно се подминава от много от пациентите, които от години се подлагат на лифтинг на зоната на челото и скулите. Ботулиновият токсин се съчетава с хиалуроновите инжекции, за да се усили и да се получи мускулна релаксация, която да придаде по-естествен и не толкова напрегнат вид на мускулите.

За лифтинг на клепачите най-ефективни техники са Plexаr или Plasmage, които позволяват да се избегне хирургичната намеса за коригиране на увисналата кожа, белези, и пигментни петна. (Този метод се основава на „плазма фереза”, богата на йони и електрони енергия, която изпарява безболезнено горния слой на епидермиса).

Подчертаването и запълването на скулите, както и изпъването на темпоралните зони, винаги е било актуално с ползване на хиалуронова киселина, като най-ползван неагресивен продукт, който има и хидратиращо действие. Често се ползва и за корекции на носа (риномодулация), както и за корекции на брадичката.

Околоочните тъмни кръгове, в резултат от умора се повлияват отлично от добре подбрана хиалуронова киселина (с ниско съдържание на вода, за да се предотврати отока и да се избегне изражението на тъга и огорчение).