Пленяването на мексиканския наркобарон Хоакин Гусман, известен с прозвището Ел Чапо, след зрелищното му бягство от затвора миналия юли, вече е достойно за холивудски филм.

Особено след разкритието за срещата му в джунглата с американския актьор Шон Пен, когото мексиканските власти искат да разпитат, съобщава АФП.

"Разбира се, че искаме да го разпитаме, за да определим неговата отговорност", заяви източник от федералното правителство в Мексико сити, пожелал анонимност.

По думите на самия Пен, разговорът с главатаря на наркокартела Синалоа се е провел в неизвестно място в мексиканските джунгли и е продължил около 7 часа.

Главният секретар на Белия дом Денис МакДонау разкритикува остро инициативата на Шон Пен, заявявайки пред Си Ен Ен, че тя поставя "много интересни въпроси" към носителя на "Оскар" и към други хора, свързани с това предполагаемо интервю с наркобарона Ел Чапо.

Срещата предизвика различни коментари в социалните мрежи, а кандидатът за президентската номинация на републиканците Марко Рубия я определи като "гротескна".

Един журналист може да интервюира наркотрафикант, но "те не са журналисти", добави друг източник от мексиканското правителство, без да заявява изрично обаче, че Шон Пен и мексиканската актриса Кейт дел Кастийо, която е помогнала да се организира интервюто, са извършили грешка, срещайки се с шефа на наркокартела в Синалоа.

Източник: slava.bg, сн.: Getty Images/Guliver