Всеки от нас се е питал: Колко важни са закуската и обядът за нашата памет и могат ли да я увредят?

Кои са храните, които могат да защитят нашия мозък и да подобрят функционирането му?

Не пропускаме ли храни, които биха могли да ни предпазят от Алцхаймер и други сериозни заболявания?

Като ръководител на редица проекти и научни изследвания, целящи да подобрят здравето на хората, страдащи от диабет, затлъстяване и други сериозни здравни проблеми, д-р Нийл Д. Барнард дава отговор на тези и редица други въпроси, свързани със здравето на човешкия мозък в книгата си „Силните храни за мозъка“. Ученият съветва как да поддържаме паметта си здрава и да избистрим напълно ума си и като се храним, подчертавайки: „Слабата памет не е просто „част от живота“, която човек следва да приеме като безспорен факт. И определено не е автоматична част от остаряването.“



След като провежда множество изследвания и специални тестове и проучва ролята на храните за запазване на здравето в продължение на години, научният екип на Нийл Барнард стига до същите резултати, до които и техни колеги от други екипи, изследващи сивото ни вещество: определени храни и модели на хранене имат мощен защитен ефект и едновременно с това могат да подобрят функционирането на мозъка ни. В „Силните храни за мозъка“ (с подзаглавие „Ефикасен план в 3 стъпки за защита на мозъка и усилване на паметта“) д-р Нийл Барнард и екипът му разясняват кои са най-добрите храни за укрепване на когнитивната функция; каква е ролята на алкохола и кофеина за риска за разболяване от Алцхаймер; какви рискове носят млечните продукти и месото за паметта ни; какви са най-новите открития на учените относно токсичните метали – например срещащия се в готварските съдове, кенчетата с газирани напитки, и популярните средства против стомашни киселини и др.



Д-р Барнард получава научната си степен „доктор по медицина“ в Медицинското училище към Университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон, където специализира, а впоследствие и преподава медицина. Практикува в болницата „Сейнт Винсънт“ в Ню Йорк, след което се връща във Вашингтон, където основава Лекарския комитет за отговорна медицина. Научните му изследвания се цитират в официалните изявления на Американската асоциация за диабета и на Американската асоциация по диетология, а статиите му се публикуват в редица списания. Ученият и неговият екип са помогнали на много хора да отслабнат и да намалят нивата на холестерол, разработили са метод за спазване на подходяща диета при диабет, който е по-ефикасен от досегашните диети и са развили програми за работното място и за лекарските кабинети, целящи да помогнат на хората да променят начина си на хранене, за да подобрят здравето си.

„Силните храни за мозъка“ съдържа също рецепти от Кристин Уолтърмайър – основател и директор на Школата за натурално готвене, и изпълнителния директор и издател на списание „The vegan taste“ Джейсън Уайрик, както и план за подробно меню и съвети за спестяване на време при приготвяне.