С представителен рецитал звездата на телевизия “Планета” и “Пайнер” - Силвия, даде началото на XI национален събор на народното творчество - “Копривщица - 2015”.

В навечерието на форума, на 6 август от 19.00 часа, на площад “20 април” във възрожденския град, прозвуча плътния и завладяващ глас на Динко Кръстев и неговия речетатив посветен на българската народна песен, с който Силвия открива своите концерти. Веднага след това прозвуча тракийската песен “Мари Добро, гюл Добрано”, която се превърна в емблематична за певицата.

Последваха фолклорни песни с патриотична и възрожденска насоченост, напълно в тон с мястото на мероприятието - “Миле Попйорданов”, “Ако умра, ил загина” и др. За първи път Силвия представи и една от новите народни мелодии в своя репертоар - “Назад, назад, моме Калино” - премиерата бе своебразен подарък за всички копривщенци и гости на града. Певицата гостува на събора заедно с танцьорите от ПФТА “Гергьовден”, които бяха подготвили специални хореографии за песните й.

Мотото на концерта, който представиха е “С България в сърцето” по идея на водещата Искра Георгиева. Организатори на мероприятието бяха Сдружение “Нончо Воденичаров и приятели” и Общински център за култура “Нончо Воденичаров” - Раднево, както и със съдействието на община Копривщица и г-жа Искра Шипева - директор на дирекция “Музеи” - гр. Копривщица.

Силвия и представителите на радневската култура посетиха гроба на непрежалимия Нончо Воденичаров, който е и патрон на институцията им. Обичаната певица с тъга си спомни за първите стъпки на Нончо, за първата му песен и създаването й - дуетът им “Шапката ми падна”, за общите им изяви и срещи.



“Нончо бе една харизматична личност, чийто поглед и възгледи гледаха във висините, но твърде рано стигна до тях”, сподели певицата. Пред близо 10 000 публика на площад “20 април” възторжените домакини благодариха на Силвия и школите от ОбЦК “Нончо Воденичаров” за прекрасния спектакъл и си обещаха и занапред да продължат съвместното си сътрудничество при осъществяване на културни дейности.